Salam 1 Muharram 1439H

Posted by mizzura on Friday, September 22, 2017. Filed under:

Mengungjungi makam beliau pada Feb 2014. Agak terpinga2 akibat kejahilan dan kealpaan ilmu sirah. Lalu mencari buku mengenal beliau ..(google ada tapi xsebest baca buku kan)..Masha Allah, besar jasanya.

Orang ramai mengintai makam beliau
Berhijrah ke Constatinople (Istanbul) pada umur 81 setelah wafatnya Rasulullah s.a.w. Hasrat dihati menakluk kota tersebut bersama angkatan muslimin. Usia mudanya, hampir setiap peperangan bersama Rasulluah s.a.w beliau sertai.

Usianya tidak panjang, menghembuskan nafas ketika tempoh berperang. Permintaannya utk dikebumikan ditepi benteng kota. Agar dapat mendengar derap kaki tentera saat kemenangan Islam. Maharaja Rom mengubah kuburnya ke bandar. Sehingga akhirnya terbiar dan hilang tak tahu di mana. Di jumpai semula oleh Sultan Muhammad Al-Fateh. Setelah Constantinople ditakluk Sultan.

Apa yang hebatnya beliau.

Di rumah beliau sejarah terlakar. Di situlah unta berhenti membawa utusan Allah yang berhijrah dari Mekah ke Madinah. Maka menginaplah Rasullullah s.a.w dirumah beliau..itulah harinya bermula sejarah buat umat Islam.. .
Beliaulah Abu Ayub Al-Ansari...(alfatihah..)

SALAM 1 MUHARRAM 1439H!Masjid Eyup Sultan - Makam beliau ditempatkan

1 Response to Salam 1 Muharram 1439H

  1. ayunie ramli

    alhamdulillah sempat mengunjungi tempat sirah cam ni. mek pun ada niat nk melawat mcm ni tp tk diberi keizinan lagi. insyaAllah one fine day

Leave a Reply