Cuti Raya Paling Lama

Posted by mizzura on Monday, August 4, 2014.
7 Comments

Hari ni Isnin, lemau sungguh nak kerja. Masuk-masuk ofis password pc pon lupa. Nak run report, ada 2 projek baru, projek number nya pon aku lupa. Haish..sah la simptom lama sangat cuti raya.

Total cuti masuk Sabtu Ahad adalah 10hari..fuh..lama jugak nih..sampai lupa langsung la hal kerja..harap-harap akan datang lagi lama cuti...silap haribulan kalo lama sangat..aku pon lupa aku pernah kerja ke tak..hahaha..

macam aku lupa yang aku ada blog ni lah...


okaylah..mari fokus kerja...banyak kerja nih..!

Adikku Masuk Berita TV3 Sempena Result SPM

Posted by mizzura on Friday, March 21, 2014.
1 Comment

Alhamdulillah, kami sekeluarga bersyukur di atas kejayaan adik.





video
Ni yang rekod dari handphone. 
Kalau nak tengok detail selongkarlah 
Buletin Utama 20 Mar 14 tonton.com.my yer :-)



Terima kasih TV3 kerana belikan kek sempena birthday bapa saya semalam.
Abah begitu gembira time dia kol bagitau result.





To the rest of candidate, Congratulation!!
Remember, this is just a beginning. 
Ahkak ngkor ni dulu 3je A dik...
Alhamdulillah jadi orang lagi.

Keep it up uolss!!

Kaitan Bulan Islam dengan Musim Kemarau

Posted by mizzura on Monday, March 3, 2014. Filed under:
2 Comments

Bulan Mac sudah masuk hari ketiga. Kembali ke ofis seperti biasa memulakan kerja rutin.Kalender dipusing ke mukasurat seterusnya memudahkan rujukan hari apa nak cuti nanti. Hihik.

Tiba-tiba, terpandang pada sudut bawah kalender....



.:: Kalender pemberian Lembaga Zakat Selangor ::.

Nota berbunyi..

Jamadil ertinya kering. Jamadilawal ertinya kering pertama. Dinamakan demikian kerana pada masa dahulu ketika bulan Jamadilawal tanah Arab akan mula menghadapi masalah kekeringan air, parit, perigi dan lembah-lembah menjadi kering kontang setengahnya menjadi beku.

Eh, macam kena lah dengan situasi sekarang (bisik hati). Pandang semula pada tarikh harini. Oh 3 Mac 2014 ialah 1 Jamdilawal 1435H.

Teringat pula pada fenomena sekarang.Sabtu ahad lepas pulang rumah mertua. Panas betul Rembau nih.Dengan tak ada anginnya. Petang pula ke pasar malam Tampin, otw tu banyak pulak hutan terbakar. Kesan lepas terbakar pun banyak. Sampai macamtu sekali ye kesan panas ni.


Belum campur dengan keadaan jerebu di Port Klang yang dikatakan teruk.Belum campur dengan keadaan catuan air disesetengah tempat. Belum campur dengan loji air yang kering, sawah yang kering dan sebagainya..

Mungkin, ada signifikasi fenomena kering ini dengan maksud Jamadil?
Wallahualam....Allahuakbar.

Adik Kahwin Phase 1 Tamat

Posted by mizzura on Tuesday, January 21, 2014.
5 Comments

Bukan nak membeza-beza, tapi adik beradik aku memang ada 2 phase.
 

  • Phase 1 -Yang lahir tahun 80an
  • Phase 2 - Yang lahir tahun 90an

Jarak antara yang terakhir lahir 80an dan yang pertama lahir 90an adalah 7 tahun. Maka kalau dikira average umur sekarang 28-30 tahun baru nak kahwin, bermakna, lagi lebih kurang 7 tahun ler aku nak beradik ipar baru.

Cukuplah, mak pak nak kumpul duit buat kahwin 7 hari 7 malam untuk adik aku yang phase 2 (habes terjual) tuh. Wakakah.

Adik no 3-laki, kahwin dulu June last year. Diikuti adik no 2-laki jugak, Dec last year jugak. Tapi majlis bertandangnya aka belah kami baru je last week settle. phew..

Nak review pasal wedding last 2 weeks, tak banyak snap pasal dia lah plak, bz layan orang dan sedara-mara. So ni antara snapshot yang ado.
Booth Check-in and the crew

ada kisah disebalik tentang hulubalang payung

sedare mare daghi kuale, moh yop

Jenjiranan akak wanita kuat bersama pengantin & mamanya



Sessi Freestyle (budak2 memang camtu)
Cubaan memodelkan baju jahitan sendiri. (ahkak tak tido malam ngkor)

Pengantin lama bajet buat outdoor



Pengantin pening dengan kerenah hadek berade




Watamat sudah, kisah perkahwinan fasa 1. Hiks..

2014 ?

Posted by mizzura on Monday, January 6, 2014.
6 Comments

Assalamualaikum 2014..


Dah 6 hari engkau terjah, tapi satu kata-kata pun tak keluar dekat blog kau.
Sombong betul blogger ni..eh la..BLOGGER?? Hah..hah..hahh..


Aku harini malas sgt nak bawa tablet sbb berat, maka handphone aku pon xde internet. Konon nak menikmati finger freedom gitu..tapi sebab xbawa buku..... Jadi,aku karang entry ni secara offline lagik dlm tren.


Husband cuti sampai Rabu, maka berkelana la saya selama 3 hari dengan komuter. Dia dapat MC 2 hari, sakit hensem namanya..sakit yang kena pakai spek hitam baru tuu..mintak2 tak la berjangkit kat mata sensitip aku ni..aku and dr mata dulu2 ibarat isi dan kuku..bila dah potong kuku lu buat hal lu..wa buat hal sendiri.. Alhamdulillah sekarang makin oke cuma rabun jer..


Rabu plak asben ada exam. All the best for him, kalaulah aku join dia amik master mesti tggl lagi setahun nak grad..wawawawa..sampai sudah aku tak tahu nak major dlm course apa sbb complicated sket aku ni antara nak major dlm profession aku, industri aku atau background study aku dulu...kecohla minah sambung study je pon..grad nanti sijil sekeping tak siapa amik port apa isi tulis sekeping tuh..


Oh..oh..nampak macam takde azam kann..hihihi..


Sabtu ni adik aku kawin, so agak buzy la sket..menjahit baju princess cut dress adik aku. Baju aku sndiri pon lom terjahit..haishh..

Alhamdulillah, bulan 1 and bulan 2 dah ada tempahan. Sorang nak nursing dress, sorang nak shawl halfmoon untk attend wedding. Saya sangat rindu buat shawl...


Jadi nampak tak, automatically azam aku ialah meningkatkan kualiti jahitan. Kuantiti tak penting sangat bagi aku buat masa ni.



Azam berikutnya berkait rapat dengan nak masuk rumah baru, asben awal2 dah tempah nak jahit langir satu rumah dengan i yew..tempahan free je katanya..amboii..

Jadi automatically azam aku berkait rapat dengan meningkat kualiti pengurusan rumah tangga ngko.
 
Rumah dua tingkat banyak nak urus dan menten. Dah 30 tahun dok serumah ngan parent...wawawa..

Ni semua azam automatik aku jer..hihi..azam manual plak, byk sudut kalo nak pikirkan azam kita apa..azam kita apa..apa dan apa...

Oops azam kurus mcm takde ke hapa??
 





me was power, love & success :-)

P/s: Azam aku harini nak menikmati pemandangan sepanjang naik komuter..aiseh..asyik hadap karang entry kat handphone pulak..esok wajib bawa buku!



Draft entry 8.04
Publish entry10.00