Ramadan Milestone

Posted by mizzura on Wednesday, July 10, 2013.
4 Comments

Assalammualaikum...

Sekejap je dah sampai Ramadan. Kalini banyak benda yang aku nak "make sure" tercapai. Last year mcm takde objektif sgt.

Oh ada..last year aku target nak khatam quran dlm masa sebulan dgn kaedah 6page setiap kali pas solat fardhu 5 hari smalam.. tapi kdg byk lompong..kdg pas solat..cepat2 doa sbb nak buat benda lain..seminggu pertama..aku cuba qada mana yang xabes tu..tapi mcm byk..mcm takut nnt baca smata2 nk ckp page tanpa pengisian bacaan tu..maka awal2 aku dh nmpak target nak abes sebulan ni xberapa berjaya..biarla baca dgn tenang dr terkocoh2..huhu..

Itu dr segi ibadah la..dari segi yang lain last yr mcm xcapai sgt..cth..nak buat cookies..hehe..

Jadi kalini aku awal-awal nak set..apakah milestone aku sempena Ramadhan ni.. (Duniawi dan akhirat gitu):

1. Prepare sahur - to be honest last year mak aku yg byk handle.. Aku awal minggu je rajin sediakan..hujung2..tolong sket2..hujung2 lg..er..bgn mkn je..hurmm

2. Baca Quran - Aku ni pemain Candy Crush tegar lagi-lagi dlm tren. Dari dulu lg aku sedar, ish masa yg aku perabih Candy Crush ni bagus kalo diganti bacaan Alquran..tapi....tetap nk main wp ada kesedaran..nafsu?syaitan?

3.Maximise Terawih - By default aku mmg pergi terawih kat surau depan rumah aku, tapi bila berbuka kat luar kdg ada lompong2. So aku nk maximise yang lompong tu dengan sembahyang sendiri di rumah. (kena paksa asben jadi imam terawih gini).

4. Solat Dhuha - PM kat ofis aku rajin solat sunat Dhuha tetiap hari. Aku kdg2 terpikir...kdg2 bila ngantuk y not, gantikan dengan Dhuha. Manatau, pergerakan dan air sembahyang bisa menghapuskan rasa mengantuk. (Yang ni optional, tak berani janji)

4. Kurangkan dan lebihkan - yer mcm pg td aku ada nk sambung gossip hal smlm ngan bff aku, tp aku fikir..ish ni baru fes Ramadan ko dah nak sembang hal orang... Begitu juga hal lain...mari kita kurangkan yang lagha-lagha ni..dan lebihkan yang maaruf gitew.

5.Diet - wahaha...to be honest, lepas aku engage sampai kawin nak masuk dua tahun ni..,berat aku naik 5/6/7 kilo fluctuate. Ha ko...ada fluctuation mcm pasaran saham plak.kiki. Y not gunakan peluang inikan...tapi aku pun tak sure nak diet camne...

6.Biskut Raya - aku nak jadi mcm mak aku yg jarang beli cookies raya. selalu dia buat sendiri tiga empat pesen. Dulu siap amik order lagi..Aku target dlm minggu ketiga nak beli bahan..ni asyik nak pakai barang mak aku jer dari peralatan sampailah ke tepung... Tapi aku nak buat biskut apa eh..?

7. Baju - Aku tak heran sangat sebab kami hubby wifey dah ada baju yang adik aku sponsor time wedding dia last month. Pakai jela balik nak sedondon..kang aku beli lain xsedondon ngan laki. Cuma aku nak gigihkan diri jahit kain2 yang dah berzaman aku beli.

So far itulah milestone saya.. In general nak buat persiapan awal, tak nak last minute baru nak cari macam2. Bak kata imam muda Ashraf dalam Sinar fm semalam lebih kurang begini "Saya baju raya sekeluarga memang dah beli awal2...sebab saya taknak ganggu minggu2 akhir Ramadan" Betul cakap ustaz sebab minggu2 akhirlah saf jadi sebaris jer..Apa-apa pon saya memohon maaf atas keterlanjuran kata dan mengucapkan SALAM RAMADAN, ENJOY TERAWIH & SELAMAT BERSAHUR setiap hari:-)

Ramadan ke Syawal dulu?

Posted by mizzura on Tuesday, July 9, 2013.
1 Comment

Masa berbaki beberapa hari lagi untuk menyambut Ramadan. Means kita belum cecah pun bulan tu sebab masih di bulan Syaaban. Kotak-kotak kurma dari bermacam-macam negeri pun dah dilambakkan di pintu-pintu masuk supermarket. Petanda Ramadan datang...Yelah sebab sinonim dengan menu wajib bila berbuka.

Pagi semalam, tren komuter aku terhenti betul-betul di hadapan shopping kompleks yang betul-betul menghadap federal highway tu. Maklumlah, Stesen KTM Subang kan tengah construction untuk integrate dengan MRT (eh ke LRT extension?, sori kalo silap info), jadi selalu kena stop-stop camni.

Tapi hati aku sentap bila aku dongak atas, aku ternampak signboard ini. Jelas nyata dan terang. Menghadap jalan utama lagi - Federal Highway.


.:: Nampak tak? ::.


.:: Zoom 12x ::.


.:: Mode macro ::.


Oke ni baru spot satu dan aku percaya banyak lagi yang promo-promo yang tertulis "Aidilfitri" instead of Ramadhan. Persoalan...

1. Apakah takde sorang pon grafik artis yang bole advise kesesuaian perkataan aidilfitri dikala Ramadan belum muncul??
2. Apakah takde top management islam yang mampu tegur kesilapan tersebut? (oke top management bukan islam kot - common Malaysia)
3. Apakah tukang print advertisement, tukang tampal advertisement tak boleh nak bersuara dengan client masing-masing?
4. Apakah mall ini sangat CHEAPSKATE untuk buat dua kali billboard sehingga mengabaikan sensitiviti orang islam. (ye saya sangat sensitif tentang isu ini)??
5. Apakah juga orang-orang islam buat bodoh terhadap hal ini?


Kenapa aku sangat sensitif plak? Bulan Ramadan kan bulan yang mulia antara bulan-bulan lain dalam islam. Bila dia tulis "Journey to Aidilfitri"...ia seolah-seolah memberi mesej.
"Yahoo perjalanan nak menyambut Raya (Read aidilfitri/syawal) lagi penting dari nak menyambut Ramadan".
Dan pulak, mesej ini keluar dibulan Syaaban sebelum munculnya Ramadan!Kalau dah masuk ramadan bolela maafkan sikit-sikit kalau-kalau nak advertise awal pasal Aidilfitri (walaupon awal2 bulan tetap tak sesuai).

Menjawab persoalan ini, terfikir juga aku...jadi bila boleh buat iklan Aidilfitri...? Entahla...mungkin 2 minggu terakhir atau seminggu sebelum munculnya Bulan Syawal...atau..perlu ulama tentukan??Huhuhu.. Tapi tulah..sekarang ni minggu pertama pun dah kalut depa nak promo Syawal la Aidilfitri la..Kalau lah Billboard tu tulis Selamat Berbuka Puasa, sejuk sikit pengguna jalan raya yang tersekat dalam jam nak berbuka puasa dalam kereta saat terpandang iklan ni.

Hailah...Harap mereka lebih peka.

P/s: Pernah dengar orang wish Selamat Menyambut Chap Goh Mei sebelum munculnya Chinese New Year..??????? Takkan....


Err...setuju kah anda..?



Dobi layan diri

Posted by mizzura on Monday, July 1, 2013. Filed under:
9 Comments

Aku memang jarang mendobi biarpon kadang2 baju tu banyak and kerja lain pon banyak gila..aku rela basuh sendiri, jemur dan lipat (yang membosankan tu) sebab aku extreme cheapsmoreskate..kuikui..

Nak dijadikan cerita dua minggu ni aku betul-betullll sibuk sampai tidur lewat setiap hari. Jadi memang tak daya lah nak buat laundry job nih. Tak tau  la pon bila last basuh, biasanya seminggu dua kali...paling teruk pun seminggu sekali (tapi dua kali basuh)..tupon nak kena berebut ampaian ngan seisi keluarga dirumah ni.




Tapi kali ni entah berapa lama aku kumpul, tau-tau jer penuh PADAT..kihkihkih...Actually Sabtu lepas majlis resepsi sebelah adik aku aka majlis sambut menantu. Tu yang buzy bagai, dengan nak siapkan bajunya..dengan nak tampal lace jahit maniknya..kemas rumah..goodie bags etc.. (padan muka buat last minute..)

.:: Check in-check in ::.

Nak membasuh pon mesinnya dah dialihkan, nak mengemas lagi2 sedara mara nak datang. Tetiba teringat kedai dobi favourite adik aku. Clean pro..self service ada washing machine 9kg, 14kg dengan dryer. Kira sekali jalan laa balik rumah tinggal lipat and susun jer..

Sekali pergi dua machine kena guna ngko. Nasib 14kg ni paling min RM6. Tak sure murah ke mahal. Tapi okela buat cuci jeans, cuci towel etc. Ada akak tu aku tgk siap cuci carpet lagi..amboiii..

.:: Dryer atas orang lain pakai ::.

Dryer ni RM4 untuk 24 min jer..tapi bila cek ada yang tak kering, so kami tambah masa, yang mana kering kita keluarkan. Karang garing sangat dalam tu, berkedut plak baju. Dryer memang besar bole masuk semua sekali, tapi tula...tak equally distributed kepanasan dia. Adala tang getah tu tak kering lagi..Lenkali nak kena separate into two kot.

.::Asben naik taraf QC inspector::.

Alang-alang menunggu tu, aku pon apalagi, maximise kan jer dengan melipat jugak kat situ. Lantakla orang nak kata "pst..pst..banyaknya baju dia" hehe..
Begitulah seadanya...aiseh, rupanya balik rumah nak kena iron baju plak, patutnya kalo kedai ni provide steam iron pon bagus kan. (Dah kenapa ko nak sehari suntuk kat Dobi kan??!...wakaka..)



Tula...mujur mydin dekat, kopak duit den.