Penjual crepe ala-ala penjual aiskrim

Posted by mizzura on Thursday, February 28, 2013.
11 Comments

Setiap kali pulang petang, aku akan terserempak dengan satu motor parking berhampiran dengan entrance stesen lrt. Ada ice box kat belakang motor tu. Memula dok ingat jual ikankah? Pelik..! Dadihka...? Mungkin.... Tapi dari jauh nampak ada kaler kuning kat iklan tu..hmmmm....

Punyala harihari aku "curious" maka satu hari aku nekad menhadap ko.. Oh... Durian crepe....cun gak style niaga camni.. Selain flavour durian, ada banyak lagi flavour lain jagung, mangga,strawberry,choc dan oreo.. So aku test amik semua flavour..satu pack RM 10 ada 6 ketoi...

Dannn..aku tetap pilih duriannnn...

Bagaimana nak berblog...?

Posted by mizzura
6 Comments

Bila dah lama tinggalkan dunia blogging, bila tiba-tiba rasa nak berblog mula rasa.. APA AKU NAK TAIP EH...?

Laki aku dok ngejek, gambar snap banyak tapi cerita tak kelua pon..hahaha.. (eh...dia plak sibuk nak enterprame dlm blog aku...) kikiki..

Dulu, jangan cerita hal sekeliling, iklan ke game ke kemain buat entry...atas nama sharing la kunun..sekarang ni macam tak terkejar nak qada semua cerita..nasib ada IG...

Nipon cobaan nak berblog dlm tren, tapi kejap sgt tak sempat aku nak abeskan cerita dah kn kelua tren...

P/s: untuk entry picisan ni...siap aku smbg taip dlm lif lagi..semangattttt sangatt..gmbr ni..last week br balik dr Langkawi

Fast Five

Posted by mizzura on Friday, February 15, 2013.
5 Comments

Hari ni hari ke5 dlm seminggu. Tapi harini paling pantassss aktivitinya...semua kena cuit sket2.. #PENGSAN

Tadi pagi lunch bubur je.seminggu ni pon mkn yg light2 je gara-gara gusi bengkak. Gigi ke 5 belas smbg tumbuh...bole?! Last yr tumbuh separuh je..haha...oke ada satu slot lg untuk gigi ke enambelas bhgian bawah.huhu..

Kerja halfday.so takde mende nk buat sgt..mn logik habis harini ku habiskan. Dlm kul sebelas bancuh oat gara2 lapar lagik and mamam sepaket jacobs.lagipon rini aku skip lunch..Folo ex ofismate workout...giteww..

Gym ni doket je dgn opis diorg..tapi aku kn naik tren la dlm. Tiga stn baru sampai...Pakej sebulan diorang beli kt groupon about Rm tigapuluh++ gitu..saksikanlah wajah signup kami...tp diorg xpaksa amik full pakej...so okela...menci kalo yg paksa2 ni...kalo dh mmg service bagus...jgn risau..kami dtg sendiri terhegeh-hegeh sign up..heh.

Plan asal setengah jam swim, setengah jam gym workout, 5belas minit sauna, 5belas minit mandi..ha ngkor pas berenang ala-ala sylybus olimpik, terus collapse..haha..maka bersauna jela...next week aku rearrange balik so that dpt cover semua...baru berbaloi beli..

Sekarang dlm tren tengah berdiri..adoi...ni bukan 6 couch...tren yg lama..,br bajet nk tido sat (maklumla) sejam nk sampai rumahkan..sebab balik pon memacam plan ni..masak, projek biz bestie,laundry, sewing, kalo sempat ke kedai kain dan seterusnya..nama je halfday kerja tapiiii...
Lalala....krik...krikk...

Inilah kehidupann..semuanya too fast..tau2 dah tinggal sepuluh poin 5 bulan untuk 2013...whattt...??!

P/s:Gmbr nnt kususun balik psl ni submitt pki app.

Husin Mon & Jin Pakai Toncit

Posted by mizzura on Wednesday, February 13, 2013. Filed under:
7 Comments


Aloha dunia blogging...!

Hasrat nak rajin berblog tahun ni terbantut dek masalah teknikal blogger.com. Rasanya issue tu macam dah settle secara tiba-tiba, jadi ni dia ahkak nak ceghita sikit hel-hel terbaghu..


pic source here


Sabtu, aritu tengok midnite dengan family & asben ceghita terbaru Mamat Khalid. Ater, mok teman oghang peyrok, kemain sukerler die - orang Koler(kuala kangsar) lagi tuhh...



Petangnya, asben terbaca status member dia kat FB kata "menyesal tengok HKL 2"

Adik aku plak, ceghita "member dia kata best". So awal-awal aku dah dapat imagine dah bentuk cerita Mamat Khalid ni.

Cemana yer nak ulas.

Oke, secara kasarnya, Tak boleh nak kata HKL 2 tak best..sebab dalam filem ni tak wujud pon hantu Kak Limah tu oooii.. Kak Limah dah sihat bergetah ngkor..siap organize rombongan ke Singapore lagi. So sah-sah ni bukan pasal Hantu Kak Limah. Sequel tu yeler...

pic source : youtube.com

Kebetulan pagi tu, ada baca paper kata Filem ni tak lulus masuk tayangan Brunei dek banyak khurafat. Pendapat aku (yang tak suke tengok cerita seram ni), memangla ada unsur khurafat tapi lebih kepada merepek kot. Khurafat Mamat pulak bukan lah benda baru yang dia ajar untuk kita percaya, tapi khurafat yang memang dah sedia wujud dalam masyarakat melayu dari zaman tok nek kita lagi - malah dah sebati bagi sesetengah orang/masyarakat. Mamat Khalid parody kan balik jer...


Kalaulah pemujaan, korban, darah kambing dianggap sebagai unsur kurafat, rasanya banyak lagi cerita seram melayu, indonesia, thailand malah inggeris pon  yang tunjuk hal-hal puja tapi lulus tayangannya. Jadii, bukan rezeki kome lah yob..

Budak deret sebelah mak aku duduk dalam TGV beria ajak balik sebab takut..hehe.. sebab hantu dalam ni ...err..ngeri sket untuk bebudak tapi sket jer..tak luak kot, kalo nak banding drama-drama & cerita seram David Teo.

BTW, siapa Mon dalam cerita ni...
Aku and asben dalam kereta otw balik rumah pas abis tengok dok memikior siapa ke watak Mon ni...? Actually macam dah agak dah siapa.. Last-last kitorang Youtube Zombie Kampung Pisang.. Ohh, sahla apa yang kitorang agak. Ni watak Ezlynn dalam Zombie Kampung Pisang... Hey sah-sah la pelakon yang sama jugak kannnn..??!!

Yang buat kitorang konpius sebab si Mon ni pakai Baju merah, so ingatkan tu Ayu (Ava Vanja) dalam watak HKLBR dulu tuuuu...ingatkan watak Ava Vanja di gantikan Ezlynn. Pastu baru teringat yang  watak Ava Vanja tu kan ke Ayu namanya. adoiii...penat teman pikior..hahaha..

.:: Mon dalam Zombi Kampung Pisang yang 
wataknye pakai baju tido je - senangkan ::.
pic source: here

.:: Mon & Husin dalam Filem terbaru ::.
pic source here


Feveret ayat aku "Kenapa semua rasa kerang ni monnn.." 

Overall aku nak kata oke jer...takdelah boring sangat compare cerita melayu lain yang errr..emmm..yang ni still kelako kata ngkorr..kome negnok la nanti yer..

Aku rasa, kalo digabungkan semua trilogy ke fourlogy ke fiflogy ni dari man laksa-zombi kampung pisang-hantu kak limah balik rumah-usin, mon& jin pakai toncit etc, aku nak cadangkan namanya TRILOGY KAMPUNG PISANG.... sebab semuanya adalah berkisarkan kehidupan seharian masyarakat kita yang difokuskan kat Kampung Pisang. Betoi tak yob..?

pic source here

Sayangye lepas ni, watak Pak Abu dah takde, dek kerana Arwah Zami telah kembali ke rahmatullah.. Emm tak tau lah in future akan diganti orang lain atau in future diceritakan pulak kehilangan pak abu kesedihan besar di kampung pisang... ye dak..? so aku rasa Mamat Khalid perlu terus berkarya kisah-kisah lain di Kampung Pisang sebab yong tak sabor nak nengok apa ler kesudahan deme deme ni..

RATE = 3.5/5

Yang pasti lagu lamunan terhenti tu.... Epic! bak kata suami teman..balik rumah terus youtube nak karok lagu tu...moh ler kita sesama nyanyi..ezlynn suara lu best bro!




Selamat Hari Wilayah

Posted by mizzura on Friday, February 1, 2013. Filed under:
5 Comments