Are you on IG?

Kenapa Bandung..?

Posted by mizzura on Friday, January 11, 2013. Filed under: ,

Hujung tahun bulan December lepas, cuti aku bukan main banyaknye. Carry-foward pun 5 hari je yang boleh. Aku dah remind asben awal-awal agar merancang cuti. Kebetulan plak mak mertua teringin nak pergi berjalan dan kalo ikutkan planning asal dia nak ke Bangkok sebab seronok dengar cerita aku ke Bangkok bulan Mac 2012 haritu. Tapi sebab macam dekat sangat, aku & asben rasa macam malasnya nak pergi tempat sama dua kali..

Dalam list ada Bangkok, Vietnam, Chiang Mai & Bandung. Bandung memang awal2 tolak tepi sebab aku memang 'kureng' suka pergi tempat sama melainkan belum habis "all out". Maksudnya, kalo dalam list "must visit place" ada yang aku tak singgah lagi, then boleh la consider nak pergi situ. Selama ni ingat Bandung dah tak ada apa nak tengok selain shopping. Tapi ternyata..banyyyyakkkk lagi tempat-tempat ceruk yang tak ku jejaki lagi rupanya! (Saat aku draft ayat ni aku dalam QZ8593 Airasia ke Kuala Lumpur).

.:: Mak mertua baca doa, menantu..? ::..

Aku and asben pun cuba riki-riki tempat lain macam Palembang etc tapi tengok review macam 'nothing' je. Dalam kitorang belum putuskan nak ke mana. Abang ipar dah booked kan tiket ke Bandung awal bulan 1. Terkejutla kitorang?! sebab, belum decide lagi. Dahtu booked flight je...Baru plan nak pakai Airasia go sebab jimat and tak payah pikir pasal hotel dahh...sekali aduhaiii...nak cari hotel murah ni yang leceh. Sebab kami nak pakai banyak duit 2013 ni so mmg tamo bazirkan RM100/day untuk bilik yang duduk setakat 8jam jer (untuk tidur,solat dan mandi).

Maka, bercutilah kami ke Bandung...hehe..lagipon aku last pergi sini tahun 2009. Asben plak kerap pergi..last tahun 2010/11 kot kira lama tak pergi jugaklah. Soooo....bolehla....


.:: Bandung lagi..?? ::.

Tempat menarik yang 'common' atau 'top priority' orang pergi bila ke Bandung:

1. Rumah Mode
2. Restoren Kg Daun
3. Factory Outlet di sekitar Dago, Cihampelas & banyak lagi.
4.Tangkuban Perahu
5. Hot Spring Ciater
6. Paris Van Java
7. Pusat Spa

Dan banyakkkk lagiii...


Tapi terdapat juga tempat yang 'still common' tapi 'second priority' orang pergi tapi tetap menarik:

1. Grand Canyon
2. Kawah Putih
3. Kebun Teh
4. Rumah Stroberi
5. Restoren Sapulidi

Dan banyak lagiiiii... (berdasarkan review aku baca dalam blog-blog tapi subjectlah pada kesukaan korang)

 

Yang pasti, vacation kalini lain dari yang lain sebab makan kat tempat baru, pergi tempat baru..kesimpulannya BEST!! (tulahhhh awal-awal underestimate..haha) 



7 Responses to Kenapa Bandung..?

  1. Tihara

    wah wah ke bandung rupaknya..seronoknya zura, best2 :)

  2. mizzura

    Xde dlm plan pon ikutkan..hehe

  3. Nurul Aziz

    pegi bandung ingat shopping je yg lain tu aktiviti selingan. haha. tapi kan selalunya yang kite tak plan tu la yang best. semua random and on the spot je. hehe.

  4. Syira Qahira

    salam.

    tak suka indon...hehe

  5. Wanieys a.k.a IbuQalief

    bestnyer ke bandung

  6. Amsyahril Syahril


    Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


  7. adrianiku

    APARTMENT @ BANDUNG : PLEASE CLICK : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com


    1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO "1" : RP 390.000 / 122 RM/ USD 32.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "4" GARUT : RP 700.000 / 219 RM / USD 59
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "6" JAKARTA TOUR: RP 575.000 / 180 RM / USD 50
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > EXCLUSIVE ENTRANCE FEE TICKET TOUR + MEALS


    NEED APARTMENT
    NEW PAKET CARS + APARTMENT = RP 890.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N GATEWAY AHMAD YANI BANDUNG
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO APARTMENT
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    email : adrianiku@gmail.com
    info package & itinerary : info@kya-travel.com
    customer service : cs@kya-travel.com
    blog travel : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    blog apartment : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com
    homepage travel : www.kya-travel.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    cp : aulia

Leave a Reply