Bila Chicken Chop bertukar Fish & Chip

Posted by mizzura on Tuesday, July 31, 2012. Filed under: ,
5 Comments


Penangan Chicken chop yang  kakak biras aka wife abang ipar buat waktu second day ramadhan, bikin kami laki bini terngiang-ngiang, maka last week Sabtu pergila cari daging frozen chicken chop nak buat sendiri *konon*. 

Memang harapannya nak jadik sebijik cam kak long kami tuh dan kalo boleh kuah tu pun harapannya saling tak tumpah kuah black pepper yang kak long buat.


.:: Nak sebiji camni. Haritu kak long beli kat Tampin ::.
pic source


Ikuti laluan kegigihan kami mencari daging ayam chicken chop.


Az-zain kedai frozen Sek 15 ->Carrefour Sek 24-> 
Giant Sek 18 -> Ayamas Sek 18 -> 
melilau usha kedai frozen shoplot Sek 18 -> 
Singgah sembhyg rumah asben Sek 6 -> 
melilau usha kedai frozen kat Sek 9 ->
Bagus Bakeri Sek 13 ->
melilau usha kedai frozen kat Sek 13 ->
Giant Sek 13 -> 
Pelan BERTUKAR!


.:: Sanggup tolak kalau jumpe yang ni ::.
pic source

.:: Tak ori lah kan ::.
pic source



Azzain tu pasal abg ipar recommend, mmg mcm2 frozen ada kat sana. Dia ada recommend jugak kat Pasar Besar Meru, Klang tp alang2 dah kat Shah Alam (yang ala-ala elit dari Klang) malaslah pulak nak patah balik sana.

Bagus bakeri tu aku mcm pelik sbb sah2la jual tepung kuih, loyang etc. Tapi membayangkan mungkin ada kena mengena dengan cafe, maka ku gagahkan pergi setelah ada orang recommend dalam twitter. Rupanya mmg ada frozen tp yg chicken chop tarak. Hampa T___T



.:: Antara yang prihatin. Credit untuk mereka  ::


Dlm kereta aku ckp ngan asben buka pose nnt nak minum air je tamo makan. Betapa hausnya kan dengan panasnya dengan mencarinya.bila tengok jam berapa lama dah kitorang spend aku siap cakap kalo gi Tampin ni dah dapat dah ayam tu..

Sampailah Giant Sek 13 husband decide buat fish & chip je lah, maka kami beli la sepeket ikan dori rege dalam rm9.00++ ada dkm 5 ketui and cari Tartar sauce since bahan lain dah beli separuh tadi.


Keluar rumah pukul 1230 fetch asben kt Shah Alam kul 1, balik dari misi chicken chop pukul 5+ smpi umh kat port klg pukul 530.
"Bertukar ke mode master chef!!"

V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V

V
V
V
V
V
V
V


V
V
V
V
V
V
V

V
V
V
V
V
V
V




Tadaaaaa!




Sekadar nak share resipi fish & chip, bahan-bahan ialah: 

Fish Fillet
  •  5 ketul Fillet Ikan dori
  • Garam secukup rasa
  • Lada hitam secukup rasa
  • Lemon hiriskan 1/4 size
  • Tepung Gandum secawan (hentam)
  • Baking Soda Satu sudu kot (hentam)
  • Serbuk Perasa ayam secubit dua
  • Serbuk roti untuk salut fillet
  • Dua biji telur.
  • sesudu dua susu pekat 
Cara Masak:

  • Defrostkan fillet, kemudian season kan dengan perahan lemon, garam & black pepper. 
  • Dalam mangkuk lain, campurkan tepung gandum, baking soda, sedikit garam, black pepper dan serbuk perasa ayam
  • Dalam mangkuk lain lagi, kacau telur dengan susu pekat.
  • Amik fillet perlahan lahan (sebab dagingnya lembut) gaulkan pada tepung kemudian celup pada telur. Lepas tu, gaulkan pada serbuk roti cover semua fillet. (Aku buat dua kali, ikan gaul tepung & celup telur tu ulang balik nak bagi tebal sikit salutan before salut bread crumb)
  • Sewaktu menggoreng, pegang kiri kanan hujung ikan tu, celup perlahan-lahan dalam kuali..ala macam oputih buat tu..haha..


Sauce Tartar
  • Separuh botol sauce tartar
  • daun parsley yang dicincang
  • olive oil 2-3 sudu besar
  • seulas bawang putih cincang halus
  • sedikit saja perahan lemon
Cara Masak:

  • Gaulkan semua bahan dan sedia dihidang.
  • Actually, dari dalam botol tu pun dah boleh terus makan tapi menurut perintah asben nak modify kasi ummmphh...!


Memang nak roboh la dapur ku kerja kan haritu :-)




Nasi tambah: Arggghh...gatal edit sidebar hilang kat tepi tapi turun bawah...adoiyaii..






Sepi sebab twitter

Posted by mizzura on Thursday, July 26, 2012.
4 Comments

Kalo tengok trend makin tahun, makin sikit entry aku publish per month. Selalu pasang niat nak rajin berblog macam dulu.. Biarpun rajin sangat apala sangat yang aku dapat, tapi aku tak kisah pun sebab suka sangat bercerita panjang lebau..janji "kisahnye" tak terperam dalam hati gitu..maklumlah kadang-kadang pelupa so bila memerlukan info lagi-lagi tempat/benda yang aku pernah buat/involve, adala reference nak cari..takdelah macam..alamak pernah pergi dulu tapi lupalahh..*boo baca blog sendiri*

Duit nuff awal awal dulu kencangla jugak sebab rajin. Diakui la first year berblog rajin tahap cipan pasal ada kene mengena nuff. Sekarang ada ke takde ke dah tak heran..yang penting berblog tu bila rasa nak berblog..hehe.. Still lagi menang a few contest movie dari nuff tapi jenis yang submit comment la..kalo jenis nak menang kena buat entry..cek dah lamma tinggal aktiviti tu norr..

Pun begitu salah satu punca gua kureng berblog sbb lately ni..start from last year kot aku makin rajin melalak meraban kat twitter..ikutkan dah lama aku de account ni tapi time tu masih taksub berfacebook..haha..twit ni best sbb bole folo retis and reply atau brand2 product. Best jugak yg lainnya sebab bole shout crappy word tapi takkan ada orang amik peduli sebab timeline berjalan unless korang pure stalker..lalala..

Kalo guna highway aku akan rajin scroll traffic update macam twitter plusline @plustrafik atau @kltrafficupdate. *wp macam tak releven je mandu tgk twit, tp aku hanya co-pilot*. Atau bila naik tren aku akan cek twitter @MyRapidKL kot2 ada kerosakan or twit komuter @ktmkomuter bila nak tau tren yang sampai tu coach lama or coach baru mykomuter.bukan apa..kalo coach baru aku kena beratur depan sket so that pintu tu berenti betul2 depan aku... *dasar bajet masuj awal dapa seat*

Sbnrnya nak tanya sapa lagi ada twitter? Sbb..nak blogwalking gn handphone pun leceh kadang slow.tapi mahu gak baca update terkini korang.kalo ada twit gtau ler or add kita @_mizzura yer :-) . Yang takde semakphone tuh..pakai pc pun boleh :-) buka akaun yer..hehe..

Niat posa dah baca, nak tido dah sebab suk nak bangun 430, prepare sahur mandi and g kerja terus. Sekarang keluar 630 pun jam..tak taula pukul berapa yang keluar tak jam...fuhhh.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Selamat Datang Ramadhan

Posted by mizzura on Friday, July 20, 2012.
6 Comments

Assalammualaikummm...???!!



Wah..wah..uncle gedek ni kalau mengomen mesti bagi reminder suh update blog. (See latest comment from previous entry)
Semalam, dah diumumkan puasa, kat social network pun banyak shout selamat..hadis..doa..ucapan maaf..bla bla bla..sng cerita semua org gembira gilalah dengan kehadiran ramadhan ni..


Samalah jugak aku..dlm dok gembira kedatangan ramadhan ni..smlm dpt plak email suruh amik surat..rasa bersyukur sgt sbb dlm tempoh 6 bulan masuk company D dah dpt increment..Apa yang boleh aku cakap...rezeki tuhan nak bagi..




Btw, aku dlm tren komuter ni. .dari station Pantai Dalam nak ke KL Sentral..dah lebih 3 kali jalan stop jalan stop. Padahal dua station je..tp jalan stop jalan stop je dah lebih 20 min. Adoii..


Asben cuti sebab nak main golf b4 Ramadhan (kekdahnye). Ikutkan aku pun nak cuti gak..tapi ada mesyuarat tendang (kick off meeting) plak untuk projek baru kul 9 ni. Ingat nak bekfast awal tapi dah tren delay nak buek cano..


So kembali pada Ramadhan..insyaallah aku ada target tersendiri...moga-moga target tu tercapailah ye..Kepada sesiapa yang tak kenal aku (virtually kenal dlm blog je kan..kan)..minta maaf kalau ada terkasar bahasa atau terasa sakit hati dengan aku..oo..sekarang dh smpi KL Sentral nk interchange LRT plak....adoi kurang setengah jam lg nak meeting..nanti nk tanya soklan bocor kat akak secretary ada bekfast apa daaa!



Salam Ramadhan everybody...!!