Bila Chicken Chop bertukar Fish & Chip

Posted by mizzura on Tuesday, July 31, 2012. Filed under: ,


Penangan Chicken chop yang  kakak biras aka wife abang ipar buat waktu second day ramadhan, bikin kami laki bini terngiang-ngiang, maka last week Sabtu pergila cari daging frozen chicken chop nak buat sendiri *konon*. 

Memang harapannya nak jadik sebijik cam kak long kami tuh dan kalo boleh kuah tu pun harapannya saling tak tumpah kuah black pepper yang kak long buat.


.:: Nak sebiji camni. Haritu kak long beli kat Tampin ::.
pic source


Ikuti laluan kegigihan kami mencari daging ayam chicken chop.


Az-zain kedai frozen Sek 15 ->Carrefour Sek 24-> 
Giant Sek 18 -> Ayamas Sek 18 -> 
melilau usha kedai frozen shoplot Sek 18 -> 
Singgah sembhyg rumah asben Sek 6 -> 
melilau usha kedai frozen kat Sek 9 ->
Bagus Bakeri Sek 13 ->
melilau usha kedai frozen kat Sek 13 ->
Giant Sek 13 -> 
Pelan BERTUKAR!


.:: Sanggup tolak kalau jumpe yang ni ::.
pic source

.:: Tak ori lah kan ::.
pic source



Azzain tu pasal abg ipar recommend, mmg mcm2 frozen ada kat sana. Dia ada recommend jugak kat Pasar Besar Meru, Klang tp alang2 dah kat Shah Alam (yang ala-ala elit dari Klang) malaslah pulak nak patah balik sana.

Bagus bakeri tu aku mcm pelik sbb sah2la jual tepung kuih, loyang etc. Tapi membayangkan mungkin ada kena mengena dengan cafe, maka ku gagahkan pergi setelah ada orang recommend dalam twitter. Rupanya mmg ada frozen tp yg chicken chop tarak. Hampa T___T



.:: Antara yang prihatin. Credit untuk mereka  ::


Dlm kereta aku ckp ngan asben buka pose nnt nak minum air je tamo makan. Betapa hausnya kan dengan panasnya dengan mencarinya.bila tengok jam berapa lama dah kitorang spend aku siap cakap kalo gi Tampin ni dah dapat dah ayam tu..

Sampailah Giant Sek 13 husband decide buat fish & chip je lah, maka kami beli la sepeket ikan dori rege dalam rm9.00++ ada dkm 5 ketui and cari Tartar sauce since bahan lain dah beli separuh tadi.


Keluar rumah pukul 1230 fetch asben kt Shah Alam kul 1, balik dari misi chicken chop pukul 5+ smpi umh kat port klg pukul 530.
"Bertukar ke mode master chef!!"

V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V

V
V
V
V
V
V
V


V
V
V
V
V
V
V

V
V
V
V
V
V
V




Tadaaaaa!




Sekadar nak share resipi fish & chip, bahan-bahan ialah: 

Fish Fillet
  •  5 ketul Fillet Ikan dori
  • Garam secukup rasa
  • Lada hitam secukup rasa
  • Lemon hiriskan 1/4 size
  • Tepung Gandum secawan (hentam)
  • Baking Soda Satu sudu kot (hentam)
  • Serbuk Perasa ayam secubit dua
  • Serbuk roti untuk salut fillet
  • Dua biji telur.
  • sesudu dua susu pekat 
Cara Masak:

  • Defrostkan fillet, kemudian season kan dengan perahan lemon, garam & black pepper. 
  • Dalam mangkuk lain, campurkan tepung gandum, baking soda, sedikit garam, black pepper dan serbuk perasa ayam
  • Dalam mangkuk lain lagi, kacau telur dengan susu pekat.
  • Amik fillet perlahan lahan (sebab dagingnya lembut) gaulkan pada tepung kemudian celup pada telur. Lepas tu, gaulkan pada serbuk roti cover semua fillet. (Aku buat dua kali, ikan gaul tepung & celup telur tu ulang balik nak bagi tebal sikit salutan before salut bread crumb)
  • Sewaktu menggoreng, pegang kiri kanan hujung ikan tu, celup perlahan-lahan dalam kuali..ala macam oputih buat tu..haha..


Sauce Tartar
  • Separuh botol sauce tartar
  • daun parsley yang dicincang
  • olive oil 2-3 sudu besar
  • seulas bawang putih cincang halus
  • sedikit saja perahan lemon
Cara Masak:

  • Gaulkan semua bahan dan sedia dihidang.
  • Actually, dari dalam botol tu pun dah boleh terus makan tapi menurut perintah asben nak modify kasi ummmphh...!


Memang nak roboh la dapur ku kerja kan haritu :-)




Nasi tambah: Arggghh...gatal edit sidebar hilang kat tepi tapi turun bawah...adoiyaii..






6 Responses to Bila Chicken Chop bertukar Fish & Chip

  1. Tihara

    waaw fishn chip..best gak ni :)

  2. sya

    wahhh nk test la wat...cam sedap

  3. Lida Rahim

    hmm cam leh buat jer ni.. tp rasanya akak sesorang jer la yg mkn ikan tu huhuhu

    dah lama nak mkn fish & chip.. tp lom berjaya lagi.. bila nak oder jer teroder chic chop lak.. duhhh

  4. Azira...Nozie...Kechik

    ok lah tuhhhh

  5. Ardini Humaira

    fish pun fish la janji sodap hik3... nampak sodap tuh.. nyamm

  6. shengda xu

    ralph lauren sale
    celine handbags
    true religion jeans outlet
    birkenstock uk
    longchamp outlet store
    fitflops
    discount oakley sunglasses
    burberry outlet online
    air max shoes
    michael kors handbags
    xushengda0317

Leave a Reply