PHUKET : Destinasi berbulan madu

Posted by mizzura on Monday, January 30, 2012. Filed under: ,

Hi newly weds!


Mungkin korang takde plan nak honeymoon lagi? So aku suggest pergi PHUKET. Aku tak amik pakej pun. Aku hentam beli kat GROUPON on the same day aku singgah Travel fair yang kat Mid-Valley somewhere in Nov 2011. Pasal murah, Harga asal RM668 untuk 2pax 3D2N termasuk Daily Buffet Breakfast & 1xDinner (INFO SINI). Tapi aku dapat almost half price iaitu RM349 untuk 2 orang. So 1 orang jatuh RM174.5. Bahagi 2 malam dapat RM87.25 semalam termasuklah breakfast. Best oo sekarang tengok deal murah-murah..

Tapi, pas beli baru aku terfikir nak cek location. Bila aku usha map, rupanya dia jauhhh dari tourist centre. Disadvantage nye ialah, transportation nak ke tourist attraction tu mesti leceh sket. Plus, airport ke hotel tu about 50 km. Dush, berapa lah tambang diorang cekik nanti.



MAP SOURCE

(Tengok berapa jauh Airport dengan Naiharn Beach)


FYI, the best area nak stay kat Phuket ialah Patong Beach. Kalau sesiapa pernah pergi BALI, kiranya Patong ni macam area KUTA kat BALI. Anyway, Naiharn Beach pun oke jugak untuk honeymooners.Sebab kengkonon kat hujung area tak sesak dengan tourist centre. Serius!

PHUKET INFO
  • Best time nak travel sini ialah dari Nov - Mar sebab May - Oct tu climate nya samaada terlalu panas takpun selalu hujan. Anyway, since Malaysia pun climate camtu, so tarahalah kalo nak travel anytime :-)
  • MAKANAN? mostly yang stay sini adalah MUSLIM. Since kami stay jauh dari Patong, kitorang bawak banyak makanan untuk dimasak in case malas nak keluar jauh. (MASAK? CAMNER TU EH???)
  • Nak convert currency Thailand senang jer.. RM1 ~ THB10 (sebenarnya THB9++). Cuma sini entrance untuk setiap attraction tu mahal giler. So kena pandai grab best offer and pandai mintak murah.
  • Kebanyakan warga tempatan PHUKET reti cakap english so senang nak communicate, tapi diorang ni pun kebanyakannya RETI CAKAP MELAYU cuma taknak mengaku je kadang. So beware kalau mengata something especially depan tourist guide korang.
  • Nama Phuket menurut wiki plak berasal dari perkataan melayu yang bermaksud BUKIT.
  • Masjid melambak-lambak, waktu sembahyang lebih kurang awal sejam dari Malaysia sebab waktunya pun awal sejam dari Malaysia. GMT+7.
  • Phuket merupakan sebuah PULAU, cuma dari map Thailand nampak macam bercantum dengan tanah besar. Memula aku confius asal orang cakap Phuket Island padahal nampak cam camtum dengan mainland. Rupanya tidakkk..Cer refer map atas.
  • Istimewanya Phuket sebab pantainya yang biru sangat-sangat-sangat manakala pasirnya halus sehalusnya dan putih melepak. Cantiknya kejadian alam ni. Dan jangan tak tahu, Phuket merupakan salah satu tempat yang paling TERUK DILANDA TSUNAMI pada tahun 2004.

So cekidaut next info pasal PHUKET yeah! Cerita 2 bulan lepas sebenarnya ni.hehe...

10 Responses to PHUKET : Destinasi berbulan madu

  1. Anastasyea Aida

    Belum pernah lagi pergi Phuket .. tapi insyaAllah satu hari nanti nak pergi juga melancong kat sana. =)

    www.anastasyea.com

  2. Dianaa

    Wahh! Macam best je! Teringin pula nak pergi :3

  3. madammondoq

    antara destinasi dalam wishlist i ni..

    salam kenal.. jemput singgah blog madam.. ;)

  4. Ardini Humaira

    bestnye kalau ada banyak bajet leh p sana :)

  5. cikpuanhady

    belum pernah lagi pi phuket, teringin gak nak pi..

  6. dhiera

    saje je kan? baru tekad nak honeymoon dekat krabi!! grrr... kang ada jugak yg confius blk nak pegi krabi ke phuket ke koh samui. pergi krabi kot... krabi dengan phuket bukan jauh sangat. (sedapkan hati) naik cruise sejam lebih jerk. pang!

  7. Anonymous

    sebenarnyaaa saat yg paling best pergi phuket ialah hujung tahun...celebrate tahun baru kat situ,...serius...besttt sgt2..tp kena amik hotel kat area patong laaa(tp mlm taun baru semua kenderaan tak dibenarkan dlm kawasan beach and town di Patong)...ada satu hotel muslim kat ctu..ada masuk dlm siri makan angin kat tv9..dan jgn lupa ke fantasea phuket..lg satu jgn amik salah pakej ke pulau2 disana..amik yg phi phi island pun dah ok...apa2 pun mmg best sgt..terutama pergi utk celebrate annivesary..:)

  8. putribongsu

    Hi there, u beli pakej ni dr groupon ek? ok tak deal dia? sbb takut murah2 ni kdg2 ade je tak kena kan...so since u da ada pengalaman, just nak tau u punya rate utk groupon deal ni...thx dear.

  9. mizzura

    hi puteri...i dh byk beli deal...nak tau murah ke berbaloi ke tersembunyi ke...tak lain selain bc T&C dia..lagi satu, rajin call groupon ke milkadeal ke...and try call/email jugak kedai/service tu utk double confirm..i suke email..ada surat menyurat sng bole jadi proof kalo ada issue..

  10. Anonymous

    baru beli flight nak honeymoon ke phuket. main belasah jer beli...harap2 percutian yang menarik

Leave a Reply