Singapore : Backpacker

Chupp..sebelum start..entry title Singapore ni bersiri-siri sebab aku saja nak cerita detail. Selama ni travel, aku folo orang je. Ni first time arrange sendiri, so boleh share sama kamu takpun "untuk kita-kita aja!"

*******************

Pernah dengar pasal backpacker? Okay,backpacker atau backpacking ni ialah konsep melancong dengan kadar bajet. Tapi apa beza backpacker dengan pelancongan bajet biasa? 


Pic Source

Ini yang aku faham, mostly backpacker akan duduk hostel instead of hotel. Sebab mostly backpakcer jadikan hostel tempat tidur je and biasanya duduk kat dorm je. Off course privacy letak no 2, 3. Sesetengah orang jadikan aktiviti ni sebagai alasan untuk tambah kenalan antarabangsa, so kalo nak yang privasi aja, celah mana nak berkenalan kan. Kebanyakan masa akan digunakan untuk melawat semaksimum mungkin setiap sudut negara itu. Baju pun tak bawak banyak. Kalau nak lebih faham lagi, ala-ala destinasi bajet ler...takpun macam rancangan 3 hari 2 malam tu.

Pic Source

Asalnya, kawan satu dept yang base kat pahang buat status, jom g singapore. Tak sangka plak dari main petik je terus jadi kenyataan. Aku cakap ngan cadlynn aku boleh pergi, dengan syarat tak lebih RM500. Erk boleh ke tu..? Maklumlah nak kawin kan, mesti kena bajet. Kalau ikutkan wayang pun tak mau tengok , boleh gitu?



Maka gigihla aku merangka percutian bajet kitorang ni. Best jugak jadi backpackers tau! Kepuasan dia lain macam dari percutian keluarga tu.

Dengan bantuan internet, blog,website, facebook etc. aku finalise budget cuti kepada 2 option di bawah:

Yang ni setelah diconvert ke duit Malaysia lah. Tiket tiger mahal sikit pasal pergi weekend. Ate nak buat caner..itu je masa yang free. Kawan aku, si Betty tu base kat site, kat Pahang nun yang mana site Sabtu kena kerja. Kitorang pilih weekend pasal malas nak amik cuti & kebetulan Pahang cuti Hari Hol pada Sabtu itu, so budak2 site pun Sabtu dapat cuti, senang sikit.

Since, aku dah cakap bajet kami ialah RM500, haruslah amik Option B kan yang sipi-sipi terlebih tu. itu belum polish lagi. Anyway, checkitout pasal entry Singapore yang bersiri-siri ni. aku saja buat banyak, pasal terlalu gembira percutian yang dirancang menjadi dengan jayanya and nak kongsi dengan korang in case korang nak info & pakai itenarary aku ni. Check it out!!

Nasi tambah: Antara website atau kelab backpackers kat Malaysia seperti Backpacking Malaysia, Malaysia Backpackers. Kalau nak lagi international, pergi je google :-)




Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

19 comments:

  1. oh..tak sabar nk tengok video gedik kite..waakakaka..aku blom wat last entry kat mainland....tarak masa~

    ReplyDelete
  2. best nye g travel bajet ni..yg penting dpt tgk tempat orang kan..snap2 gambo byk2..

    ReplyDelete
  3. bestnye g jalan2! nk pegi jugakkk

    ReplyDelete
  4. wahwahh..sakan eh!
    teringin nak g USS,tunggu dapat transfer JB baru saya g,anytime.

    ReplyDelete
  5. cadlynn

    video gedik masih cari masih dalam suntingan

    ReplyDelete
  6. kak tihara

    betul2..yang penting gambar kat negara orang tu..bajet ciput belakang kira..

    ReplyDelete
  7. Nana

    Best2! apa lagi...plan cepat!

    ReplyDelete
  8. norina

    Kalo dok JB bole g USS balik hari je kan...haritu pun tak g USS...setakat g sentosa jer..next time lah..huhu..

    ReplyDelete
  9. waaa...nak pegi gak...

    mana dapat quotation tu?? ada travel agent ker?? bole suggest??

    email saya: el_isha999@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. sya pun rancang nk g singapore..bajet RM 500..tapi rancang naik bas dari Jb..erm,skrg ngah mencari semuanyer yg bajet giler..jnji dpt jln2 g singapore....jom share2 info email kt sy ek..

    syazny7@gmail.com..

    ReplyDelete
  11. hi..nk tya la..mne lg untung klu kite travel ng mrt tu guna singapore tourist pass,ezlink or standard tcket?klu p tuk 1 hari jer?

    ReplyDelete
  12. Lemonade, kalo setakat nak g st A-st B yg regenya <$8..baik beli tiket kt mesin jek. Tapi kalo byk st nk stop yg rege >$8 recommended amik Singapore Tourist Pass atau Ezlink...

    Info lanjut...http://www.kisahnye.com/2011/05/singapore-mrt-singapore-tourist-pass.html?m=0

    ReplyDelete
  13. Lemonade, kalo setakat nak g st A-st B yg regenya <$8..baik beli tiket kt mesin jek. Tapi kalo byk st nk stop yg rege >$8 recommended amik Singapore Tourist Pass atau Ezlink...

    Info lanjut...http://www.kisahnye.com/2011/05/singapore-mrt-singapore-tourist-pass.html?m=0

    ReplyDelete
  14. Salam n greetings akak,bole x email sy details bajet akak lps pegi?tq akak! Simplegurlfazfarah@yahoo.com

    ReplyDelete

Featured Slider