Singapore : Backpacker

Posted by mizzura on Monday, May 23, 2011. Filed under: ,

Chupp..sebelum start..entry title Singapore ni bersiri-siri sebab aku saja nak cerita detail. Selama ni travel, aku folo orang je. Ni first time arrange sendiri, so boleh share sama kamu takpun "untuk kita-kita aja!"

*******************

Pernah dengar pasal backpacker? Okay,backpacker atau backpacking ni ialah konsep melancong dengan kadar bajet. Tapi apa beza backpacker dengan pelancongan bajet biasa? 


Pic Source

Ini yang aku faham, mostly backpacker akan duduk hostel instead of hotel. Sebab mostly backpakcer jadikan hostel tempat tidur je and biasanya duduk kat dorm je. Off course privacy letak no 2, 3. Sesetengah orang jadikan aktiviti ni sebagai alasan untuk tambah kenalan antarabangsa, so kalo nak yang privasi aja, celah mana nak berkenalan kan. Kebanyakan masa akan digunakan untuk melawat semaksimum mungkin setiap sudut negara itu. Baju pun tak bawak banyak. Kalau nak lebih faham lagi, ala-ala destinasi bajet ler...takpun macam rancangan 3 hari 2 malam tu.

Pic Source

Asalnya, kawan satu dept yang base kat pahang buat status, jom g singapore. Tak sangka plak dari main petik je terus jadi kenyataan. Aku cakap ngan cadlynn aku boleh pergi, dengan syarat tak lebih RM500. Erk boleh ke tu..? Maklumlah nak kawin kan, mesti kena bajet. Kalau ikutkan wayang pun tak mau tengok , boleh gitu?



Maka gigihla aku merangka percutian bajet kitorang ni. Best jugak jadi backpackers tau! Kepuasan dia lain macam dari percutian keluarga tu.

Dengan bantuan internet, blog,website, facebook etc. aku finalise budget cuti kepada 2 option di bawah:

Yang ni setelah diconvert ke duit Malaysia lah. Tiket tiger mahal sikit pasal pergi weekend. Ate nak buat caner..itu je masa yang free. Kawan aku, si Betty tu base kat site, kat Pahang nun yang mana site Sabtu kena kerja. Kitorang pilih weekend pasal malas nak amik cuti & kebetulan Pahang cuti Hari Hol pada Sabtu itu, so budak2 site pun Sabtu dapat cuti, senang sikit.

Since, aku dah cakap bajet kami ialah RM500, haruslah amik Option B kan yang sipi-sipi terlebih tu. itu belum polish lagi. Anyway, checkitout pasal entry Singapore yang bersiri-siri ni. aku saja buat banyak, pasal terlalu gembira percutian yang dirancang menjadi dengan jayanya and nak kongsi dengan korang in case korang nak info & pakai itenarary aku ni. Check it out!!

Nasi tambah: Antara website atau kelab backpackers kat Malaysia seperti Backpacking Malaysia, Malaysia Backpackers. Kalau nak lagi international, pergi je google :-)




17 Responses to Singapore : Backpacker

  1. CaDLyNN

    oh..tak sabar nk tengok video gedik kite..waakakaka..aku blom wat last entry kat mainland....tarak masa~

  2. Tihara

    best nye g travel bajet ni..yg penting dpt tgk tempat orang kan..snap2 gambo byk2..

  3. ~ NANA ~

    bestnye g jalan2! nk pegi jugakkk

  4. norinaomar

    wahwahh..sakan eh!
    teringin nak g USS,tunggu dapat transfer JB baru saya g,anytime.

  5. mizzura

    cadlynn

    video gedik masih cari masih dalam suntingan

  6. mizzura

    kak tihara

    betul2..yang penting gambar kat negara orang tu..bajet ciput belakang kira..

  7. mizzura

    Nana

    Best2! apa lagi...plan cepat!

  8. mizzura

    norina

    Kalo dok JB bole g USS balik hari je kan...haritu pun tak g USS...setakat g sentosa jer..next time lah..huhu..

  9. Cik BB

    waaa...nak pegi gak...

    mana dapat quotation tu?? ada travel agent ker?? bole suggest??

    email saya: el_isha999@yahoo.com

  10. CikNyz

    sya pun rancang nk g singapore..bajet RM 500..tapi rancang naik bas dari Jb..erm,skrg ngah mencari semuanyer yg bajet giler..jnji dpt jln2 g singapore....jom share2 info email kt sy ek..

    syazny7@gmail.com..

  11. lemonade

    hi..nk tya la..mne lg untung klu kite travel ng mrt tu guna singapore tourist pass,ezlink or standard tcket?klu p tuk 1 hari jer?

  12. mizzura

    Lemonade, kalo setakat nak g st A-st B yg regenya <$8..baik beli tiket kt mesin jek. Tapi kalo byk st nk stop yg rege >$8 recommended amik Singapore Tourist Pass atau Ezlink...

    Info lanjut...http://www.kisahnye.com/2011/05/singapore-mrt-singapore-tourist-pass.html?m=0

  13. mizzura

    Lemonade, kalo setakat nak g st A-st B yg regenya <$8..baik beli tiket kt mesin jek. Tapi kalo byk st nk stop yg rege >$8 recommended amik Singapore Tourist Pass atau Ezlink...

    Info lanjut...http://www.kisahnye.com/2011/05/singapore-mrt-singapore-tourist-pass.html?m=0

  14. Farah Wahida

    Salam n greetings akak,bole x email sy details bajet akak lps pegi?tq akak! Simplegurlfazfarah@yahoo.com

  15. chenlina

    michael kors handbags
    celine outlet
    ralph lauren
    michael kors bags
    coach outlet
    adidas superstar
    nike outlet store
    christian louboutin shoes
    michael kors handbags
    coach canada
    chenlina20170114

  16. Unknown

    the north face
    jets jersey
    longchamps
    nike roshe
    michael kors outlet
    michael kors handbags
    miami heat jersey
    nike blazer
    michael kors uk
    ecco shoes

  17. shengda xu

    ralph lauren sale
    celine handbags
    true religion jeans outlet
    birkenstock uk
    longchamp outlet store
    fitflops
    discount oakley sunglasses
    burberry outlet online
    air max shoes
    michael kors handbags
    xushengda0317

Leave a Reply