Ramai-ramai menyambut hari merdeka..MERDEKA!!

Posted by mizzura on Tuesday, August 31, 2010. Filed under:
4 Comments




Selamat menyambut hari merdeka ke 53. Suatu masa yang cukup lama untuk membentuk rakyat Malaysia berkeperibadian tinggi dan dikagumi seluruh dunia. Apakah sumbangan kita untuk sampai ke tahap itu? Janganlah kerana kepentingan diri sendiri "MALAYSIA" sering disalahkan. Bersatulah untuk MALAYSIA. Saya sayang MALAYSIA!

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka ! Merdeka !
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah
Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka
Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka

merdeka!

Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku 
merdeka

(Allahyarham Sudirman  - Beliau pasti bangga)



Nasi Tambah:
Gambar atas tu first time ever visit Dataran Merdeka sempena Hari Kebangsaan yang ke 50 in 2007. Itu pun kebetulan adik terlibat buat persembahan formasi. Tapi serius memang best and u'll be proud to be MALAYSIAN!
.:: Me visit sis yang sudah legam..hehe.. ::.


M

Me part of the Contigent for Merdeka Parade

Posted by mizzura on Monday, August 30, 2010. Filed under:
4 Comments

Sure or not?
Sure lah... Tak caya??!

Ni waktu muda remaja.. huarkh bajet sudah tua ka. Time tu me n fren sangat aktif dengan rakan muda as a volunteer. Plak tu kami ni memang part of the secretariat rakan muda at our uni so apa sahaja activity, diorang memang akan kol okay.(ulang ye, diorang cari kami sebab aku ngan bff aku 2 orang ni sgt haip-pening n gila2 dulu Angkat bakul sampai diorang kol kami ni charlies angle. (Makcik, stop that kind of intro.!)

.:: Pakaian ikhsan rakyat marikh ::.

Kisah tahun 2003, the first time ever Merdeka parade kat Putrajaya. 1-2 weeks before the grand day, kitorang ada rehearsal and sangat terkejut pasal banyak sangat bangunan construction tak siap. Camano nak celebrate merdeka bangunan buruk2.
.:: Di mana joe jambul..?? ::.

Contigent ni consist of secretatriat setiap uni including palapes etc. + budak2 yang send sms register as volunteer rakan muda. Hey, kami sudah lost contact sesangat. dua tiga tahun pertama je keep in touch.where are you fren? Last ialah berbuka pose sesama kt kg bharu tu.
.:: Jakun dapat naik kereta kebal ::.

Tiap2 minggu berlatih kat bank negara. makan minum, baju seluar semua ditanggung plus ada elaun kedatangan ko (yang sgt susah dpt bila kami claim - gomen). Siap masuk paper and rancangan remaja. kan dah cakap time tu muda remaja so "kepoyoan" memamg terserlah yew.

.:: Yeah makan dulu, jap g masuk tv ::.

Two days before kami ditempatkan kat Hotel MSN. Best gak hotel tu, and ada food (tak ingat) kat cafe belakang tu sedap siot. Yang pasti, pepagi before subuh around 4 am, kitorang dah gerak naik bus ke putrajaya. Bila sampai terkejut tengok bangunan tak siap tu dah dicover dengan bendera malaysia n lampu warna-warni. Okeh, surau and food provided there.

.:: Kantoi background tower crane? ::.

Cerita kelakar, selepas march dari PICC (not exactly from PICC before Mahkamah camtu) towards Boulevard. Kitorang jalan kaki balik ke  arah PICC nak cari bas kitorang..rupanya, bas dah ke boulevard plak. Last2 tumpang lori askar ler nak ke sana..hehe..tak larat dei nak berkawat ke bus balik..
.:: Tolong~ askar culik kami.. ::.

Dua tahun ni sunyi jer pasal merdeka parade, lagu pun tak pasang sgt kat radio.Maybe sebab bulan puasa kan. Adakah next year 31st Ogos jatuh di hari raya ke??? tetttttzzzzzzzzzz...


M

Oh,PARAM tu PASAR RAMADHAN ke..

Posted by mizzura Filed under:
15 Comments

Kuno jugak aku ni..Dah berapa lama korang tau PARAM ialah pasar ramadhan? Tahun ni? Tahun lepas? Memang tahu dari azali?

First ketemu dengan perkataan param ni kat blog red mummy pasal entri dia balik umah mak dia and singgah param beli kuih... so aku bajet kat area umah mak dia param is special place ada jual kuih sedap. Kata nama khas untuk tempat ke..bla..bla..bla..

Ada gak terpikir param tu maybe short form untuk PAsamalAM yang mana aku kata apa ke peliknye short form ni. Hmmm....

Then bila aku blogwalk, baru terperasan bila awek tu sebut full nama pasar ramadhan at intro of her entri followed by PARAM.

Dan yang buat aku confident bila member sekapal buat entri pasal PARAMKL. gosh...haha..

Ketinggalan sungguh aku sebab aku kadang sebut bazar ramadhan. Kalau gitu Baram eh? Paling tidak pun dalam kepala otak ialah  mendiang param yang berlakon watak komedi itu :-).




Lampi sungguh!
(in case for those tak tahu, lampi ="lambat-pickup".. you lampi jugak yer...!!)


m

Khatam Quran vs Khatam Novel

Posted by mizzura on Saturday, August 28, 2010.
6 Comments

.:: Salam Nuzul Quran. Photo credit from this blog ::.

Semalam pagi as usual akan tune tu selangor fm on 730am.Dulu ada cerita kenapa saya tune ke sini every 730am.

Since, hari itu adalah cuti, Encik Johar  (Forget his title, any Prof/Dr/Ustaz infront of his name?) tu start motivasi dgn intro..hari di mana semua orang Selangor bertandang ke KL semata-mata nak shopping daripada menghayati al quran itu diturunkan. ... Nasib tak g KL kalo tak terkena batang hidung.

At the same time, semalam baru je habis setengah novel Cecelia Ahern-where rainbow ends. (Yang beli time MPH sale zaman bila tah, baca asyik tak habis and then ulang baca balik dari mula semula). Jumlah muka surat ada 500++ pages. and target nak habiskan lagi satu hari ni..


Bila berbalik pada cerita Encik Johar pasal quran, buat terpikir, kenapa susah sangat nak khatam quran dalam tempoh pendek cam baca novel. Padahal kita ada sebulan ramadhan kan..banyak masa!

So simple tapi tak ramai gigih buat. Ramai buat tapi tak gigh termasuklah ...er..a..ai ler(peace!). And tekejut tengok status sorang kawan kat FB "minggu ni mesti nak khatam Quran" Wah! Terus rasa nak kagum. I should be like her too..

Sekadar bermuhasabah diri...
Renung-renungkan dan selamat beramal [tiru prof izi haji ali]

Nasi tambah:
Campak novel kau sekarang! sebulan ni jer. habiskan yang balance-balance tu segera...tingkatkan muka surat baca per day!


M

Buffet Ramadhan @ Rasa Nusantara, SACC

Posted by mizzura on Friday, August 27, 2010. Filed under:
14 Comments

Yehu..Sebenarnya kisah berlaku last week tapi malas nak post entri awal-awal nanti semua dok ingat aku ni kuat melantak di bulan ramadhan pasal asyik makan buffet aja kerjanya. Memang punnnn


.:: Jom ke Rasa Nusantara ::.


Yang ni special sket. First time buka puasa dengan si manis jantung ku. Pulak tu dia ada coupon. Nett dia bayar RM44/pax jer. Sebab kalo biasa RM48++. Tapi terus terang cakap. Makanan memang super duper marvellous la compare my previous ramadhan buffet itu.


Sini bukan hotel tapi rege memang reasonable dengan lauk pauk mauk yang di sediakan. Barulah berbaloi-baloi kan. Ni pun first time aku jejak building SACC ni. Yang convention centre tau. Yang SACC mall tu dari aku belajar uitm dah jejak berkali-kali. Sekali lagi aku jugak yang sampai dulu walaupun opis ku jauh di Seri Kembangan nun.


Malas nak type panjang, korang interpret sendiri gambar bawah tu ye.

.:: Deco buah yang menarik. Nangka tu nak rembat camne? ::.

.:: Bang nak azan ni, makruh main muzik ::.

.:: Heaven siot, desert mana nak amik ni!!!!::.

.:: Fasa pertama ::.

Clockwise: Satay, japanese tempura, lidah lembu bakar, for him set, cendol takde gula merah, starter(kurma,kismis,apricot & onde2), for her set,fruits. Drinks: sky juice, teh tarik & guava juice.

.:: Mee corner ::.

.:: Lidah lembu bakar? Tak lalu aku ::.

.:: Macam dah raya ni ketupat lemang bagai ::.

.:: Nuts & Raisin etc. Buah tin pun ada ::.

.:: Keropok2, Buah cicah sambal, ulam, semua jenis sambal setiap negeri tempoyak, budu etc.. ::.

.:: Ais krim. Tak makan pun. Tuntut hari lain boleh? ::.

.:: Lok-lok? Cam Yong Tau Fu je ::.


.: Muka cover perut kembung ::.

Nasi Tambah:


Kami hutang ABC, bubur lambuk, bubur kacang, buah-buah tempatan tuh, kek yang lapan macam,papadom, Kuay Tiow, mee rebus, laksa..bla..bla..bla.. gila ko nak tuntut semua ni.. boleh ker? Oh ye, nak senarai penuh menu sepanjang ramadhan ini sila klik ke sini. Pastikan korang ada PDF tau.




M

Esok Akan ada Dua Bulan

Posted by mizzura on Thursday, August 26, 2010. Filed under:
4 Comments

Betul ke esok akan ada dua bulan? Ada dapat rumours dari email dengan title "Two Moons on 27th August 2010". Katanya Planet Marikh akan kelihatan beberapa kilometer jer dengan bumi malam ini? Ni petikan email tu. 


==================================================


27th Aug the Whole World is waiting for.............






Planet Mars will be the brightest in the night sky starting August. It will look as large as the full moon to the naked eye. This will cultivate on Aug. 27 when Mars comes within 34.65M miles off earth. Be sure to watch the sky on Aug. 27 12:30 am. It will look like the earth has 2 moons.


The next time Mars may come this close is in 2287.
Share this with your friends as NO ONE ALIVE TODAY will ever see it again.


==================================================


So, apa lagi, kita try tengok malam ni kul 12.30am. Kalau tak lagi 277 tahun ler baru dapat nak tengok fenomena ini whereby time tu kita semua sudah.... tettttttttttttttttt...(tipulah kalau masih hidup).


Wallahualam...
M

Shopping Kerepek Like Heaven

Posted by mizzura on Wednesday, August 25, 2010. Filed under: ,
10 Comments

Macam dah jadi kemestian, tiap kali raya mesti nak pergi kampung Jalani Sidek ni *opss..sensitip*. Tak raya pun kadang kitorang belasah gak ke sana. Kat sana kerepek memang murah-murah-murah-murah gila.


.::First Checkpoint ::.

.:: Memula bakul kosong (lantakla gambar horizontal) ::.

Oh kalau setakat nak beli satu dua plastik, baik tak usah datangla yer. Trip ni antara saya, mama & auntie. Memasing plak ada sorang kawan yang order. So berbaloi la. Fyi, minggu lepas auntie saya dah pergi borong pun. Rupanya ada lagi tak cukup.Haha.


.:: Bakul sudah penuh ::.


Napa ramai orang menggila kat sini, sebab kerepek dia murah serendah RM3/500g kau. Actually ada sembang dengan makcik/customer tu, dia dah survey kedai lain ada yang RM2.40/500g untuk keropok roda tu. Takpelah, kalau telalu nak murah sampai kena pergi 5 6 kedai. Penatla ye dak?

.:: Percayalah ::.

.:: Biskut pun banyak ::.

Kitorang datang plak dengan kereta Yaris auntie kitew, nasib la muat. Lenkali nak bawa lorry lah gini. Nasib baik gak passenger seat kat belakang tu aku sorang je. Kalo tak ada yang meriba packs of kerepek nanti.


.:: Boot belakang penuh ::.

.:: Atas lantai pun penuh? ::.

.:: Tadaa..dikerumuni kerepek ::.

Pas settle semua kat kedai ni, pergi kedai no 2 plak which is my favourite lah. Mmg sini wajib pergi tau. Walaupun kitorang sampai sana around 1030 pagi. Kereta sampai parking kat luar tu.. Baru minggu kedua ramadhan ni!


.:: Second Checkpoint ::.

.:: Nasib parking free ::.


Dah agak dah dalam mesti ramai. Tapi yang best sini dalam dia aircond, so sejuk lah sket. Takdelah rasa berpanas terik kan. Nanti haus, terbeli air plak karang tatayok!


.:: Takutnya kalau selipar hilang ::.


Those yang suka berniaga, memang sesuailah datang sini. Sebab dia ada jual 500g, 1kg ke 5kg pun ada. Beli sekali 5kg pastu markup je. Alah KL tu kerepek RM10/500g pun ada orang bantai beli.


.:: Murah-murah ::.

.:: Borong-borong ::.

.:: Akak ni mesti niaga kan ::.


Sini ada certain mahal and murah compare first checkpoint. Tapi dari segi rasa, gurantee sedap lah sini - almost semuanya. Sekali lagi aku memborong lah apa yang patut.


.:: Makanlah sampai lebam ::.

.:: Ramai orang, kena renovate kasi besar kedai ::.

.:: Masak ar nak bayar ::.


Pheww...
 Mission Accomplished!


m

Kaki Berendam di True Spa @ Jaya33

Posted by mizzura on Monday, August 23, 2010. Filed under: , ,
7 Comments

Last Sunday, aku gagahkan diri jugak pergi True Spa. Terjah je ni. Maklumler expiry haritu jugak seperti yang dikepohkan dalam entri ini.


.:: Jom-jom ::.


Disebabkan nak terjah aku datang la seawal mungkin. In case fully book aku nak mintak extend. In case tak boleh extend aku nak diorang slot in jugak time untuk aku.


Dek sebab terlalu awal, receptionist je ada. Consultant sume tak datang lagi.. adoi..terpaksalah aku masuk supermarket Jaya33 ni. Nasib la adik aku nak balik hostel. Belikan barang dia terus. Senang.


.:: 930 pagi puasa dah masuk supermarket apa kes? ::.


Punyala lama aku tunggu return call diorang sampai tak tahu kedai mana nak masuk lagi. Last2 aku decide gak untuk blah. Dahla tu. Sesat cari parking dua tiga kali tukar lif. Last2 jockey tu tolong tunjukkan sampailah jumpe. Adoi..kecoh!


.:: Dah jelas Car Park Level2, tekan Level 4 byk kali watpe ::.


Lepas je bayar ticket parking, dapat pulak phone call. Aisey. Udahnye aku keluar jugak, buat u-turn terus parking kat kedai2 opposite building tu. Malas parking dlm. Td dah rugi RM2. Aku ajak adik aku guna jejantas je. Exercise sket bulan ramadhan ni.


.:: kakak saya kedekut rm2 pun berkira ::.

.:: Oi-oi..jalan cepat ::.


.:: Letih berjalan, bergambar jap ::.



Mula-mula sampai kena fill up form. Pastu ada satu T&C panjang lebar before column signature. Aku baca balik bebetul, takut main sign kena plak amik package die kan..manalah tau…


.:: Menunggu form::.


Then consultant kenalkan kitorang dengan theraphist. Yang entertain kitorang ialah Irene & Azura. Aku plan nak tambah pedicure. Aku frust bila tanya consultant package foot spa yang aku menang consist of what? Dia jawab nanti therapist tunjukkan. Bila aku dah jumpe therapist, dia cakap nanti consultant bagitau.. Hello?

.:: massage chair::.

.:: Happy la budak ni ::.


.:: Rehatkan minda..konon.. ::.

BTW, the relaxing foot spa package consist of usage of massage chair, foot soaking & foot massage only. Azura massage aku and quite okaylah. Friendly jugak. Compare Irene yang macam moody2 je..pastu massage adik aku cam lembik je..padahal tak pose pun.

.:: ada swimming pool depan ::.

.:: Adeh majalah terlupa amik ::.

About 45mins later, habislah session ni. So pergi balik ke Guest area tadi, terjumpalah si Cadlynn dgn adik dia. Dia pun menang gak voucher true spa tu. Rancangan kitorang nak buat2 tak kenal tak berjaya.hehe.


.:: ours ::.


Pastu, biasalah, consultant bawak ke satu sudut untuk promo atau sign up.*nampak sangat dah biasa kena* tapi consultant ni macam malas je nak promo aku macam-macam.selamat aku.


.:: credits to cadlynn ::.


To those berminat bolehla try kat True Spa. Sini memang kena booking awal sebab nak add on pedicure pun kena booking. Tak bleh tambah sesuka hati.*tak best la camtu*


.:: Pedicure tak boleh. Rendam kaki je ::.


Harga tak mahal sesangat. Medium range la. Diorang sini more on Thai or Swedish massage with a bit modern style. Balinese massage bukan konsep diorang. True Spa ni selalu bergabung dengan gym True Fitness. Memang susah nak dapat info pasal True Spa kat tenet. So aku rajin sket nak buh sini some of the package they have. Untuk ref aku gak. Feel free to visit them ye! Ahah kol dulu.. Jangan terjah cam aku :-)
.:: ambik, terkeluar landasan ::.


.:: Interior View ::.


M