Laksa & Cendol Kuala Kangsar

Posted by mizzura on Monday, June 28, 2010. Filed under: ,
4 Comments

Last weekend saya & family pergi Penang sebab cousin saya kahwin. Ni belah laki plak which is side kitorang lah. Haritu belah perempuan dah cerita bagai nak rak.

.:: Eh, kata Penang ni apa kes Kuala Kangsar ::.

.:: Balik kampung..ho..ho..ho..balik kampung ::.

Plan dia ginih, pergi Penang untuk kenduri, then tidur kat Kuala Kangsar, Perak. Hari Ahad pepagi dah kena gerak sebab nak hantar adik saya kat Sunway Pyramid pasal dia ada gathering pukul 11am. For us, kalau pergi Kuale@balik kampung, tak sah kalau tak singgah pekan makan cendol and pekena laksa.. Camne nih, mana sempat dari Penang nak ke Kuale after kenduri.. mesti gerai dah tutup. Ahad lak, awal-awal pagi mana bukak.. Frust!

.:: Man Laksa & Minah Cendol ::.

.:: Ni lah ! ::.

.:: Kat lembah ::.

Adik saya punya pasal, kitorang terpaksa ubah sket plan. Kitorang decide pergi Kuala Kangsar dulu, semata-mata nak lepaskan gian makan cendol & laksa. Itupun ada hati nak tambah pasembor tapi takut nanti kenduri tak lalu makan plak.

.:: Budak ni punya pasal plan terpaksa ubah ::.

.:: Takpe, puas hati dapat Cendol!!! ::.

Alkisahnye, kami tersilap gerai, pasal duduk-duduk je, nyonya tu dah amik kan order. Actually kitorang suke makan cendol kat gerai no.8 sebab kat situ lebih lemak berkrim. Mamak buat lah katakan. Eleh, tak puas konon, habis je apa cendol tu kitorang bedal. Cendol yang kitorang dapat ni a bit manis. Gula melaka dia banyak sket + cendol dia a bit keras sket.. So nak puaskan hati lagi, before balik, bungkus lagi cendol tapi dari gerai no.8. Yahoo...!!!

.:: Amik kau, bungkus lagi..memang wallah yang ni! ::.

Sampai je area Penang, sedara mara belah kitorang ramai nak balik dah. Siap cakap asal korang lambat..he.he. Diorang tak tahu kitorang dah bedal laksa & cendol dulu.hu.hu.

.:: Wan chor, Wan cik & segala "wan".ate..orang peghok ::.

Wow, kenduri ni, makanan nye lagi superb.. Ayam goreng yang sedap, ada kriuk-kriuk bawang lagih, daging lembut, udang lagi (besar tau), sambal bilis & kacang goreng. Yang istimewanya ada rambutan...yummmy..lama tak makan rambutan. tak lekang pulak tu. (eh betul ke sebut gitu untuk rambutan?) Anyway, ada buah-buah camni barulah ada sense of balik kampung!

.:: Sedap lauk ni hangpa masak::.

.:: Cookies made by pengantin sis ::.

Nasib, makcik saya book satu homestay. Before balik saya sempat mandi. Tak tahan panas.. Bertam ni panas betul yer!! Setuju tak?? Before sampai Perak, singgah Juru jap beli jeruk. Orang cakap g Penang tak sah kalau tak beli jeruk mangga or salak.. tapi serius, jeruk mangga diorang memang lembut gila, sedap & fresh. Tak sia-sia aku shout kat facebook mintak pendapat orang. Nasi Kandaq je tak dapat rasa.

.:: Sapa-sapa takde tempat tinggal boleh sewa sini ye ::.

.:: Bang, bagi saya satu tupperware ni, nak tunjuk kat org KL ::.

.:: View along the highway from Penang to Perak ::.

Oh, balik pada pengantin. Alah haritu dah buat entri pasal dia.. Takmo buat lebih-lebih.. nanti dia amik limelight saya plak. Mana boleh. Inikan blog saya.ha.ha. Anyway sangat enjoy dapat jalan-jalan luar Klang Valley. Takdelah terperuk je kat bandor ni ha.

.:: Selamat Pengantin Baru lagi ::.

.:: Ada jugak yang nak autograph saya*blushing* ::.


M

Free RM100 from Instant Cash Blogging

Posted by mizzura on Saturday, June 26, 2010. Filed under: ,
6 Comments

Ala semenjak Project Alpha Season 2 habis.. takde lagi Instant Cash Blogging setiap minggu. Kalo tak setiap Isnin je dah kena get ready nak shoot satu entri baru so that kamilah that 50th/100th lucky blogger yang berjaya submit entri untuk Project Alpha nih. (Cakap jela, bila takde Project Alpha Instant Cash Blogging, no idea for new entry.huh..)


Saya sempat buat 13 jer.. Itupun ada yang dah buat tapi tak submit. One of the factor, bila check comment on submitted entry kat FB, saya kira dah dekat 50 orang.. which is like no use lah kalau submit pun... erk? gitu??? he.he. Yang sobonar eh... No use lah kalo submit pun sebab confirm tak dapat 20 hinggit tuh. he.he.shhhhhh... diam.. malu saya.

.:: 13 entries = RM 260 ::.

Tapi ade jer, yang saya submit jugak sebab dah bersusah payah perah otak nak buat entri.. Ada lah lebih 5 kali jugak dapat notis dari Nuffnang yang saya tak berjaya. Bukan susah pun.. paste gambar & buat entri bout 200 words..*tak ssssussssah ko kata???*

.:: Only 5 out of 13?? ::.

So.. saya punya earning hanyalah.... GBP 100 aja... eh berangan... RM 100 aja.. Wah.. oklah tu kan.. Project Alpha.. buatlah lagi cenggini... me want more... me want more..!!!

Korang berapa???

M

Hot Dates with 10 GUYS in A Day!

Posted by mizzura on Tuesday, June 22, 2010. Filed under: , , ,
19 Comments

Jeng..jeng..jeng..

Ni dia cerita pasal my Hot Dates dengan jejaka terhangat Majalah Cosmopolitan tuh which is a week ago.. Tapi sayangya Fahrin Ahmad tak datang..tsk T______T

.:: Aksi gedix nak pikat hot guys ::.

Kasi intro dulu la yer... preview dah cerita kat sini dan sinun.. Yang terpilih saya.. so dibenarkan bawak dua orang kawan. Setelah mengumpan dekat 6 orang kawan, itu tak termasuk Si Manis Jantung Sweetheart dan my sibling, tup-tup dua orang ini jugak yang termakan umpan..thanks a lot gurllllss!!

.:: Boleh plak buat sesi Jejak kasih kat sini ::.

For cosmo readers, korang taukan isu June 2010 ada listkan finalist 10 Jejaka terhangat Cosmopolitan. Jadi Uber selaku penaja telah mengajak lucky readers untuk main bowling dengan mereka..yabedabeduuuuu!!!

.:: Player yang gagal selection ke SUKMA Melaka 2010 ::.

Okeh, rules dia, each of team akan cabut undi artis mana team diorang.. Saya dapat Faiz ko.... Kenapa Fahrin Ahmad tak sampai-sampai lagi ni...????

.:: Ingatkan kuar nama Brad Pitt ker ::.

Nasib Si Faiz pandai main bowling. Balingan 1st je dah strike.. Oklah tu.. boleh cover saya yang dah dekat 2 tahun tak jejak boling centre.. saya ulang yer.. dua tahun!! or maybe more than that.. Jadi tolong jangan tanya prestasi game saya yer.. nak kena lemp**g??  he.he. tanya score bowling=sangat emo..

.:: Kelakau sampai Sabhi Saddi tergolek dog kat belakang tuh ::.

Remy Ishak dia datang lambat.. Game ke dua baru datang.. biaselah fofular kan.. dan-dan tu satu boling centre tu cam senyap jap.. konon ada gelombang aura lah tu... dia siap ada tshirt Remy Ishak lagi.. fan dia pun siap escort sana sinun.. namun ku lepas jua halangan itu.... bluwekkk... aku pun dapat bergambar tau...

.:: Memula malu, jadi berdiri sebelah BFF je..::.

.:: Ha, ni dah warm sket :-) ::.

Pas berhempas pulas main kitorang dapat makan freeeeeeee...yahooo..Maybe next time kena makan dulu kot..barulah bertenaga main bowling and strike banyak *alasan....*

.:: Seat depan memula kosong - in fact ini je yang tinggal ::.

.:: Then joined by Ally Iskandar ::.

Sorry lah Ally.. no choice... ko kena ngadap muka aku.. haha... padahal dalam hati.. yibaaaa.. Allly dok depan aku...yey..yey...huhu...lilin mana lilin...? Barulah candle light dinner camtu.

.::With team paling happening @ jiran lane::.

Nak tau...??? Hasil dari event ini, me & BFF sepakat decided Jejaka paling hangat Cosmopolitan  jatuh kepada... TADAAAA....
|
|
|
|
|
|
|
|
V

Shahz Jeszle!!!!!!!!!!!!!!!

Sangat envy dengan layanan dia dengan team dia and also fans.. Kami terasa seperti team angkat dia.. sebab lane kami sebelah nyebelah jer..haha...

.::ShahZ Jeszle dengki halang gambar ngan Nabil ::.

.:: Ooop..lupa ajak mama Nabil bergambar sekali ::.

Anyway  enjoy every moment during this event... Big Thans to Cosmopolitan & Uber for orgnizing this kinda fun activity + food + goodies.. Me want more!!!!!

.:: Cosmo ada vacant tak untuk dept engineering?? Consider me ya!::. 

.:: Untuk Si Manis Jantungku sebagai umpan tak leh cemburu have dates with 10 guys:-P Thanx dear!::.


.:: and my dear BFF - esoknye jangan MC ya ::.


M

Supir Needed!!

Posted by mizzura on Monday, June 21, 2010. Filed under: , , , ,
9 Comments

Memula nak buat tajuk macam ni "A day with me..(bajet hot)".. tapi..bajet macam artis plak buat tajuk macam tu.. kan.. kan.. jadi tukar lah.. nak tau kenapa tajuk nye begitu..bacalah sampai habissssss....!!


Apa jadi pada selasa hari itu.. Okay mari bercerita gaya typical blogger. Detail lagi yerr...

Seawal pagi sudah bersiap-siap nak ke KLIA sebab nak jemput adik yang pulang dari US. Sangat malas untuk bermekap sakan. Sekadar melapisi kulit dengan bedak Johsnson&Johnson.. namunnnn... masih tidak mampu menutupi cela di pipi pauh dilayang ku itu.

.:: Masih diawangan tapi boleh drive pulak ::.

Sesampai di area ketibaan. Cuba sms dan kol, tapi tak hangkat pulak..(memang arr tak angkat, kalo belum sampai camner nak on handphone..eeeee....tara pikir punya orang).

.:: Tinggal kereta nanti kena tunda plak ::.

Maka kesabaran adalah ditahap minimum, terus jer masuk cari parking dan masuk dalam KLIA.. hehe.. ada tujuan jahat sebenarnya... nak perabihkan duit.. beli chocolate... airport+chocolate=mesti!


Ngam-ngam cek flight..ini budak sudah sampai sorong troli.. adess.. Bersalam-salaman dan terkejut tengok semua adik especially si bongsu sudah sama tinggi..kakaknye jer belum start meninggi..


.:: Loh, kenapa kuar awal sangat. Tak sempat beli choco ::.

.:: Ketinggian hampir sama ::.

.:: Si Pinky juga menyusul tinggi nanti ::.

.:: Sob sek..sob sek..Tanggang pulang ayah ::.

Alolo.. baru setengah jam jer.. sudah kerugian rm3.50 = lunch nasi+ayam goreng..padan muka tak reti sabar..

.:: Padan muka kau ::.

Makan-makan di RnR dengkil sebab nak bagi dia hilang kempunan makan sate.. tapi itu boss haji Samuri.. belum bangun tido pulak... merapu-rapulah yang kami makan... janji perut kembung.... lapar gilos time nih. Nak bedal nasi lemak, eh maggi goreng pun sodap...eh toast pun sedap...semualah rembat..!

.:: Si Lahap sebab spare tank untuk sate tak digunakan ::.

Sambil makan sms officemate tanya "Menara Ampang lalu mana??"... Terus kena sound.."Menara Ampang mana ko carik??? Menara Citybank ke????" E'eh... silap-silap.. hehe... saya nak g menara citybank dok kalut sms sampai salah type...maluss....

.:: Level 39 tuh, tolong jangan buat fire drill time ni ::.

Tau nak wat per g sana.. Sebab saya nak redeem hadiah yang saya menang dari Majalah Cosmopolitan ku itu. Yeaahhhh!!! Dapat jugak setelah 6 bulan menunggu... ehem-ehem... cosmo, i ada 2 lagi yang tak dapat yer... sila jangan lupa (*_-)

.::Okay..receiptionist kantoi baca paper time kerja ::.

Settle hal kat Menara "Ampang" terus balik umah..sebab petang tu ada janji dengan Remy Ishak nak main bowling sama..huhu..

.:: Balik rumah wajib manjakan diri dengan ini ! ::.

Tapi before sampai rumah singgah JJ Bukit Raja..nak beli barang jap + g pos office sebab nak beli setem... (bersetem bagai nak bagi kad raya kat sapa lah tu)

Balik.. rest dan tidur.. sangat capek dol...

Dalam pukul 4 sudah siap-siap. Nanti Remy marah kalo saya datang lambat main bowling. Okay..gerak dari rumah kat Port Klang ni, zaaaass ke Seri Setia menjemput BFF yang telah diumpan ada Remy Ishak ke sini..pastu ke Subang Airport plak jumpe BFF lagi satu yang telah diumpan ada Fahrin Ahmad..dan terus gerak ke Bowling e@Curve.

.:: Siapa berani gimme 10 ngan Remy tu..haippp ::.

Pheww...penat siot satu hari keliling lembah Klang ni..


KLIA-> Ampang-> Bukit Raja-> Port Klang-> SeriSetia-> Subang Airport-> Damansara-> Port Klang. Esok pagi gi kerja Seri KembanganT_____T

Aku mau supir!!! Open for interview..No salary, no allowance, free fuel and toll..haha...

p/s: tengok...masih belum update pasal hot dates dia tuh...eeeee....lembepppp..tunggulah..nak tengok melodi pun kena tunggu sampai hari ahad kan..tak kecoh pun...


Sup Labu di Ramuan Rahsia

Posted by mizzura on Sunday, June 20, 2010. Filed under:
2 Comments

Orite bebeh...ini adalah entri selingan sementara saya balik ke landasan berblogging semula. Biar lama-lama karang banyak spiderweb pulak... Kenapa?? Kerana..BZ body sangat. Minggu ni je buat hatrik tak bukak Facebook. BZ body kan..? Percayala yerrr..

Entah kenapa lately ni saya selalu mengidam hirup Sup Labi eh Sup Labu kat kedai yang sinonim dengan kek nih...especially bila nak birthday korang, mesti busuk-busuk pun beli kek kat sini..kan..kan...

Acara di mulai dengan memilih menu-menu menarik. Oh ada menu Football Fever Special sempena World Cup 2010..tapi kena amik soft drinks..which is..tak sukeee..sambil buat muka merajuk sebab si manis jantung sweetheart ku bergayut je kerjanya...(Sila abaikan periuk api yang wujud di pipi pauh dilayang ku itu)

.:: Ni kalo order kek sebijik dia tak sedar nih..shhhh!! ::.

Kemudian Sup Labu pun tiba ditemani Iced White Chocolate Coffee disisi. Oohh..saya tak suka dan tak berapa minum coffee...tapi...sebab badan adalah letih ketika ini..dan sangat ingin ada feeling Starbuck style ketika dinner..maka cuba-cubalah amik coffee yang sangat light.. Kalo yang pekat..alamat tak tidur la saya sepanjang malam...

.:: Crunchy white chocolate ready for bite ::.

Lately ini pulak, sangat malas makan nasi bila dinner, maka main course adalah Chicken Cordon Bleu. Lapisan ayam dilipat dengan cheese di tengah, dibaluti kemudian digoreng..Ini pun Si Manis Jantung saya tolong habiskan..bayangkan kalo order nasi...

.:: Silap angle daa...fokus salad plak ::.

Your dinner completely ready!!! But..but..see this guy beside me..still not ready for his dinner yet..nak kena cubit nih..nasib dia belanja...senyap-senyap makan sudah..hehe..bipbip...sayang jangan mara yer...mmuahhh...!!

.:: Makan cepat, pasni boleh order Carrot slice. Dia takkan tahu.he.he (tanduk sudah timbul) ::.


M