The Balinese Surau

Posted by mizzura on Monday, November 8, 2010.

Sebut pasal public surau, mesti terbayang carpet berhabuk, telekung yang lunyai, lantai menjejeh basah kan..? Off course tak semua surau macamtu, tapi mostly lah. Kadang-kadang ada bawak telekung sendiri takpelah, tapi kalau terlupa, kenalah share yang dalam surau tu dengan telekung tang mana, kain tang mana, terkoyak pun ada. Itupun syukur ada orang nak sumbang telekung kat situ.


Anyway, dalam banyak-banyak surau, antara yang tercantik pernah saya jumpa mostly dekat hentian R&R Plus lah. Konsesi lain saya tak berapa tau, tapi kalau surau di R&R Plus, semuanya berkonsep Nusantara (kot) or Balinese. Rasanya... (PLUS kalau salah sila gitau eh).

.:: I guess this is Balinese ::.

Tapi antara semua surau-surau Plus yang saya pernah jejak, ini antara yang tercantik saya pernah pergi. Rasa aman damai sangat kat sini, sebab ada sedikit open space. Dan area yang open tu pulak mengadap Sungai Kangsar, Perak dan juga pokok-pokok dusun milik orang kampung dan juga arwah atuk kitew:-)

.:: Interior view of Surau ::.

.:: Ablution - Tempat ambil wudhu ::.

..:: Tempat santai berdekatan surau for ladies yang coti ::.

.:: Exterior view of Surau ::.

Tenang je kan view dalam surau tu..Cuma takut malam-malam la, kot ada tupai tersesat masuk ke, biawak ke (Dusun tu banyak biawak tau..hehe). Anyway ia pun tetamu Allah juga :-)

7 Responses to The Balinese Surau

  1. ~eZmALiZa~

    ezma penah semayang kat R&R nie...mase otw balik KL kalo xsilap...ni masa zaman2 naik bas laa...hehehe..cantik kan????? :)

  2. Anna Boleyn

    rasanya anna pon, pernah singgah surau yang macam ni. tapi tak ingat dah katne. memang cantik :)

  3. CaDLyNN

    x abes lg kisah balik kg erk~ hehe
    ni otw kl-perak-kl la ni...hoho

  4. mizzura

    @CaDLyNN

    lynn...banyak lg akan menyusul..yihaa..

  5. wantie

    patutnya mcm ni la surau yg betul bersih. Tapi nak wat cam ne, para kontracktor kat m'sia banyak cina. so dorang tak bapa pandai ttg kegunaan surau. asal ada udah ler.

  6. shengda xu

    ray ban sunglasses cheap
    coach outlet store online
    coach outlet online
    nike air huarache
    hollister clothing
    true religion outlet store
    longchamp soldes
    michael kors outlet
    cheap ray ban sunglasses
    michael kors outlet online
    xushengda0317

  7. aaa kitty20101122

    nmd
    hermes belts for men
    prada glasses
    nike air max
    adidas stan smith
    longchamp le pliage
    yeezy boost 350 v2
    adidas online shop
    yeezy boost
    chrome hearts online store

Leave a Reply