Tips kerongsang (brooch) tahan lama

Posted by mizzura on Tuesday, September 7, 2010. Filed under:

Pernah experience brooch krystal korang berlubang-lubang
sebab krystal tu tercabut? 
Mesti frust kan beria beli nak berhias time raya, 
brooch berlubang-lubang tak cukup krystal.

BUNTU dengan masalah ini?
TAPI masih ingin menggayakan brooch
 ala-ala berlian habib?
YE!
MASALAH tiada lagi dengan tips ini.

(Hekeleh..bajet smart shoppe plak tanya soalan camtu)


Tips ni, my lost contact bff yang ajar. 
Kalau tak berkesan or rosak saya tak bertanggungjawab eh..
salahkan dia ajar menda yang salah.

Memula dapatkan nail color atau ayat kampungnya quitek.
Amik yang clear, jernih, no color dsb. 

Tak perlu memahal, silky girl pun dah cukup. 
Buat rugi jer kalau beli yang O.P.I ke, revlon ke, mac ke..
P/s: Waktu beli ni tak jumpe nail color yang clear. 
Thats why belsah guna base coat jer.


Sebelum guna roll between hand bagi warm. Jangan goncang.
Kemudian putarkan penutup,keluarkan applicator. 
Sapukan sedikit di bahagian bibir botol untuk mengelak lebihan meleleh.
(Hello?! Need to explain up to this detail ker?)


Pastu, sapukan je pada brooch tu. 
Thats the reason kena amik yang jernih. 
Kang amik kaler merah, dah takleh pakai. 
Takkan nak bersihkan pakai nail remover? 
rosak-rosak...


Okay, dikatakan dengan amalan ini, krystal tidak akan mudah tercabut lagi! Insyaallah, shining krystal tu takkan hilang..
Selamat Mencuba!
Kiri (with nail color) 
Kanan (without nail color)
[shining sekadar hiasan..hehe]

Nasi tambah:
Pernah buat kat krystal tudung bawal(yang murah - beli kat pasar). Habis tak bersinar. Tak sesuai kot. Kalau takut hilang sinar, sapu je keliling krystal yang melekat dengan acuan kerongsang itu instead of sapu semua bahagian.

14 Responses to Tips kerongsang (brooch) tahan lama

  1. a d r e y n i e e l i s y a

    baru jerk dapat tips ni smlm..
    hihi, ni kena merembat nail color ni...
    rasanya mmg bkesan kan...

  2. Kasut Buruk Pink

    wah..tQ for the tips..butang I selalu je hilang..hehe..blh bergaye utk raye ni..lalala..

  3. AnnaYJia

    great tips ! clever you ^^

  4. iman

    sangat comel..hehe

  5. Soda Zine

    Wow siap berkilat lagi, huhu =P

  6. redriben

    tak penah lak terpikir idea cam nih. tapi utk sesape yang tak leh pakai jam dari material stainless steel or silver, leh cuba letak kan quitex nih kat belakang jam anda. pilih kale jernih. sesuai sgt bagik yg ada alahan gatal tangan bila pakai material tadik.

    selamat mencuba jugak!

  7. NeenaAnuar

    thanks for da tips! ;)

    btw, SELAMAT HARI RAYA... MAAF ZAHIR & BATIN TO YOU AND FAMILY! ;)

  8. Cik Norfa

    naseb baik bagi tahu shining tambah sendiri..hehehe...kot tak mengamuk aku kalau tak shining mcm tu.. =)
    thnaks coz sharing..nanti nak try ar..
    selamat hari raya!

  9. hamzah ian

    fuhyoo.. ewalaupun gua tak tau pape psl broch ni tapi pergh..

    mmg cun

    dah raya!!! yeah!!!

  10. noorfarahim bt azemi

    kita dah try wat..memang jadi laaaa...

  11. cf-ipm

    terima kasih tips yg sangat berguna

  12. Teacher Yatee

    bagus gak tips ni.xpnh dgr pun.maceh!!

  13. B.E.Y

    hye!!just follow ur blog n nak tambah sikit.. my fren ada cakap, cutex tu more utk bg crystal tu lekat kuat and add effect shining jugak.. bedak powder biasa pun bole buat brooch berkilat jugak. sebulan skali ke, try sapu bedak kt brooch utk bole bg thn lama.. (tp jgn tempek bedak mcm tempek opera cina tuh.pas tempek bedak, gosok smpai bedak hilang)

    **just my 2cents

  14. shengda xu

    mulberry handbags
    adidas superstar trainers
    nike outlet online
    adidas nmd r1
    christian louboutin
    kate spade bags
    cardinals jerseys
    fitflops sale
    celine outlet online
    hermes bags
    xushengda0317

Leave a Reply