Nak Puasa Teh

Posted by mizzura on Sunday, August 15, 2010. Filed under: ,

Semalam, terbelek Majalah Cosmo Isu Ogos 2010. Dekat page 11 lah ada topik yang quite interesting "Puasa" Kopi dan Teh Sepanjang Ramadhan. Erm?

Rupanya, kopi dan teh boleh menyerap air dari sistem badan dan sebabkan kita terhidrat. Tapi memang betul la. Ada satu part tu minum teh o, terasa macam haus lagik. Kopi memang tak minumlah nanti pening kepala otak.

Sebabnya bila kita terhidrat, kulit akan kering dan kita akan cepat letih. So better berbuka & sahur elakkan minum kopi dan teh. Ini Cosmo cakap ek.

So, sekarang tengah try elakkan minum teh o buatan mamaku berbuka & sahur sebab nak elakkan rasa kehausan dan keletihan. FYI, kitorang satu family berbuka mesti dengan air soya dah bertahun-tahun kitorang practise ini even setiap hari pun mesti ada air soya kat rumah. Yang homemade - bukan yang kotak tu unless kalo tak jumpe baru cari kotak. Air kosong jangan lupa jugak ye!

.:: Teh O jangan cemburu dengan kelapa ye. ::.



M

8 Responses to Nak Puasa Teh

  1. kakyong

    salam dik,
    lama kakyong tak jengah sini..
    pe kabo? ya betui teh mmemang akan buat kita lebih kuat membuang.. tu yg cepat haus... ;)

    sedap juga ya kalo berbuka dgn air kelapa...

    selamat menjalani ibadah spjg Ramadhan Almubarak

  2. puterapescado

    oh..ye ke..ingat nescafe ngan kopi jer sebab kandungan kafein nye...so teh o sekali...dah la suke minum air panas...

  3. Teacher Yatee

    a'ah dlu ada blaja bab2 kafein ni.air bergas pn ada kafein, pil pelansing....so better elakkan.klu nk pn, cmpur susu.especially bla kt pgnant nt.slain tu, kopi blebihan leh wtkan baby dlm perut jd hiperaktif. saranan: ambil 2-3 cawan je teh or kopi dlm sehari..

  4. azizan4444

    suka minum je..tp x pernah amik tahu psl benda ni..kurang arif..huhu

  5. mizzura

    hi kakyong:

    thanks jengah..tula ni memang dah kurang minum teh..mmg ada perbezaan..

    hi puteraescado:
    boleh nak minum..lepas tarawih ke..janji sahur toksah la minum..sebab lepas sahur kan nak berpuasa...letih nanti..

  6. mizzura

    hi Teacher Yatee:
    saya kopi kureng ar...teh memang suke esp yg fancy strabery ke, peach ke, green tea pun layan..

    hi azizan4444:
    takpe sharing2..saya pun tak tau...

  7. Kasut Pink

    Teh o my fevret tu... Tp tu la bile da bace info ni kena krgkan sikit2 dulu... Tp kalau berbuka ngan air suam pon ok..

  8. mizzura

    hi Kasut Pink:
    Tu la..teh o ialah malaysian favourite..makan ngan biskut kosong pun...jadikk...anyway..air suam semolek2 nye..

Leave a Reply