Khatam Quran vs Khatam Novel

Posted by mizzura on Saturday, August 28, 2010.

.:: Salam Nuzul Quran. Photo credit from this blog ::.

Semalam pagi as usual akan tune tu selangor fm on 730am.Dulu ada cerita kenapa saya tune ke sini every 730am.

Since, hari itu adalah cuti, Encik Johar  (Forget his title, any Prof/Dr/Ustaz infront of his name?) tu start motivasi dgn intro..hari di mana semua orang Selangor bertandang ke KL semata-mata nak shopping daripada menghayati al quran itu diturunkan. ... Nasib tak g KL kalo tak terkena batang hidung.

At the same time, semalam baru je habis setengah novel Cecelia Ahern-where rainbow ends. (Yang beli time MPH sale zaman bila tah, baca asyik tak habis and then ulang baca balik dari mula semula). Jumlah muka surat ada 500++ pages. and target nak habiskan lagi satu hari ni..


Bila berbalik pada cerita Encik Johar pasal quran, buat terpikir, kenapa susah sangat nak khatam quran dalam tempoh pendek cam baca novel. Padahal kita ada sebulan ramadhan kan..banyak masa!

So simple tapi tak ramai gigih buat. Ramai buat tapi tak gigh termasuklah ...er..a..ai ler(peace!). And tekejut tengok status sorang kawan kat FB "minggu ni mesti nak khatam Quran" Wah! Terus rasa nak kagum. I should be like her too..

Sekadar bermuhasabah diri...
Renung-renungkan dan selamat beramal [tiru prof izi haji ali]

Nasi tambah:
Campak novel kau sekarang! sebulan ni jer. habiskan yang balance-balance tu segera...tingkatkan muka surat baca per day!


M

6 Responses to Khatam Quran vs Khatam Novel

  1. :: LadyVerde + Mr.Doc ::

    hwua insaf jugak...huhuhuhu
    nways thanx for dropg by my blog bebeh!
    ;D

  2. qɐɥɐʍ zzɐuɹǝ

    slmt mnjalani malam 10 t'akhir lam bulan ramadhan:D

  3. mizzura

    Hi LadyVerde:

    hehe..insaf la jugak...

    hi ernazz:
    terima kasih..sesama lah kita menghayati yer... :-)

  4. CaDLyNN

    tgh berusaha jugak...skit je lagi.chaiyok2!!!
    doakan aku berjaya ye..uhuhuhu

  5. mizzura

    hi lynn...
    insyaallah...walaupun macam tak sempat...semoga ko dapat khatam before syawal :-)

  6. Encik aMin

    Btul tu.. insaf aku jap…
    Btw, awak pernah tau x pasal Al-Quran edisi baru dengan tafsir setiap patah butir perkataan (Bukannya terjemahan setiap ayat penuh macam biasa tu...)

    Bole klik kat cn: http://www.bacaquran2u.com/index.php?ref=aremint

    Kalau hadiahkan kepada ibu bapa kat kampung, sure dapat pahala kan? :)

Leave a Reply