Rahsia Orang Cina Kaya dgn ucap GONG XI FA CAI !!!

Posted by mizzura on Sunday, February 14, 2010. Filed under:

Wah! Macam gempak je entri atas tu.
Okay. Kita lurus kepada titik ye.straight to the point 
*GT guna style kau garis2 font yer*

Tahukah anda kenapa orang cina kaya dan semakin kaya???
Padahal hanya tokeh jual ikan dipasar dengan bag porch dihadapan tapi rumah gempak banglo sebiji and pakai kereta continental *BMW la tu* atau busuk-busuk pun kereta Jepun.
Percaya atau tidak semuanya itu dtg hanya dengan mengucapkan  
"GONG XI FA CAI"


Saya terfikir tentang ini sewaktu belajar 3rd Language di Uitm dulu .
Owh ye di Uitm wajib ambil 3rd Language*promote* 
Fakulti saya ada offer Mandarin, Jepun, Korea, German & Arab. 
Maka saya pilih Mandarin.
Ha, mesti ada yang nak condemn tak ambil bahasa arab kan, fyi PMR cert saya ada bahasa arab ye.
*tiba-tiba emo minah ni??*

Lagipun tak salah belajar byk bahasa. 

Saya takde feeling nak sambung belajar kat German wp study dalam engineering - So next;
Cerita Korea pun tengok Winter Sonata & Pricess Hour - Next;
Dah jarang main game yang ada instruction bhs Jepun - mm Next;
(nak tau adik saya pilih Japanese language semata-mata senang nak faham instruction game PS)

akan tetapi..

Wah, saya sgt suka shopping dan membeli barang - so taukeh bole kasi murah ye - kautim - Mandarin Yes!
*Woi cik zura hang melalut kalut cerita apa ni...rahsia mana..rahsianye ape!!!*

Buku Latihan Level 2

Gong Xi Fa Cai yang saya belajar dulu kalau diterjemahkan bermaksud, 
SEMOGA DIMURAHKAN REZEKI.
Manakala Selamat Tahun Baru pula ialah XIN NIAN KUAILE
Orang tua-tua kan selalu pesan apa yang kita sering cakap adalah satu doa.
Lebih-lebih lagi kalau disebut beberapa kali maka ianya akan mungkin jadi.
* err 40x or 44x??*



Jadi formulanya, tiap2 tahun orang cina menerima ucapan Gong Xi Fa Cai lebih dari 40x or berkali-kali maka dengan doa itulah mereka menjadi kaya.*ada logiknya kan..kan??* 
Jadi Ah Meng, bolehkan kalau tiap2 hari i ucap Gong Xi Fa Cai untuk diri i..?? :-D



Sebab itu juga bila CNY mesti ada perkataan prosperous
(mewah; berjaya dari segi kewangan - kamus dwibahasa Oxford)
Dan tak dilupakan
prosperity burger ayam kegemaranku..
parappapapa..im loving it!




Malaixiya Ren, Xinnian Kuaile, Gong Xi Fa Cai!!

 Hongbao na lai! [wo hai meiyou jiehun :-)]
Angpow mari sini! [saya belum kawin :-) ] 


 


5 Responses to Rahsia Orang Cina Kaya dgn ucap GONG XI FA CAI !!!

  1. Tihara

    owh cemtu..baru le tau..dulu nyaris2 nak ambik bahasa Mandarin tp kelas full..rugi2x

  2. mizzura

    a'ah..kelas mandarin mmg sll penuh.best tau belajar mandarin ni..

  3. iman

    jeles ngan org yg boleh ckp mandarin tp malas nk blaja..last2 amek france sbb sng nk tulis..hehe

  4. mizzura

    wah..boleh la pergi france lepas nih..!

  5. Yutaka Mushimura

    woohaaaa!!

    terngat mase belaja kt S.A....kiter maser Coz kan.....eheheh...

    bleh teke dok saper nih???

Leave a Reply