Kelahiran Pramatang

Posted by mizzura on Monday, February 15, 2010. Filed under:

Oho..
Ini ada satu alkisah.
Awal bulan lepas baru sahaja melahirkan 2 anak.
Terkejut kami sekeluarga.
Tapi yang survive 1 je (yang ni tak terkejut pun).
Mungkin lagi 1 tu telah di mamam oleh ibunya. 
Tup..tup.. minggu lepas *ai..apa semua cerita yg lepas je-ok proceed* lahir lagi 6.
Eh..Berapa bulan tempoh pregnant die..?? Cepat betul??
Takkan takde tempoh berpantang kot?? 

 
.:: si ibu & along(depan) & adik baru(nenen) ::.


Hamster ni sebenarnye kepunyaan adik saya.
Dia bela dari sekolah rendah sampailah menegah bersilih ganti. *silih ganti???*
Bukan silih ganti dengan saya atau adik beradik lain. tapi bersilih ganti hamster...huish..
Kenapa bersilih ganti.. berikut adalah asbab-asbab nya *skemala pulak* :

~ Bawak pergi taman permainan nak tunjuk kawan. 
Sudahnya hamster main lari2 smpai hilang (mungkin itu impian dia kot) ~

~ Nak mandikan dlm sink.
Buka air perlahan. 
Pergi dapur jap ambil towel. 
Jumpa mama borak2.
Terlupa. 
Pergi balik. 
Hamster sudah kembang semangkuk. ~

-~ 1 family keluar, maybe rumah panas sbb tertutup semua kipas.
Matilah romeo n juliet tu. ~

~ Terlepas kurungan. 
Selalunye kami akan tangkap. 
Sesat dan hilang.
*hamster paling suka terlepas kurungan.
Pastu bila kita nak tangkap, pandai pulak dia main acah2.
suka la tuh..amik kau..hilang tak jumpe..padan muka.. ~

~ ajal *takle nak nolong* ~

.:: Tiara yg sudah tiada ::.

Hamster yang kami bela biasenye jarang beranak.
Mandul agaknye..haha.
Takpun dua dua dingin..
Jadi bile beranak haruslah dipisahkan jantan & betinanya.
Sebab nak elakkan dari jantan ganggu si betina.
Nanti betina terganggu dia merasa terancam. gila meroyan ke.
Maka takutkan keselamatan anak, maka anak itu disorok dlm mulut.
Sehingga tertelan.
Sebab itulah org selalu cakap hamster makan anak..ish..ish..
Mulia sbnrnye hati ibu hamster..

 
.:: Papa jahat - mata merah :.


So kalau hamter beranak,biarkan aja.
Jgn diusik baby itu *adik aku la ni* 
Wp kelihatan macam guntil tepung.
Semoga yg ini dipanjangkan umur
*takdelah abis duit mama abah belikan hamster dia je - dengki *

.:: Macam uli tepung bubur caca ::.

p/s: Cepat2 curi-curi ambil gambar..nanti adik aku marah..


10 Responses to Kelahiran Pramatang

  1. ini blog wirdah

    tingin gak nak bela hamster.tp susah sikit sbb kat umah ni dh bela kucing. kang takot dimknnye pulak.huuhuu~

  2. mizzura

    hehe..dulu pun ada kucing ..die selalu bertenggek atas sangkar hamster..haha

  3. ayshia nique mazlan

    woowww!!!i loike!!
    comelnyee hamsterrr kamuu~!!
    xsabar nk beli^^
    susah x nk jage?
    ade org kate kalo org xdikenali pegang nnti die cpt mati..btul ke?

  4. taqie

    rumah taqie pon ade hamster..2 ekor..pernah beranak 6 ekor..tapi sume mati kena makan ngn bapak dia..;(

    p/s : kat umah taqie bela kucing n hamster..gabungan yg menarik bukan?? :P

  5. JaQ

    salam.. ni hamster jenis dwarf kan? kalo yg sy bela, jenis syrian [sbb beli kat negara arab]. tp cane ek nak kasi mereka mengawan? sy letak jantan dlm tu, skli mati jntan tu.. due tu hemorrhage pada testis beliau=.=

    btw, sy tgk anda tak letak pon habuk kayu ataw sbgainya? takpe ke? tak bau? kalo sy tak silap, hamster akan makan anak dia bila ada bau asing pada badan anaknya untuk mengelakkan dari menjadi perhatian predetor lain.. so dia pk, better makan sekor, dari yg laen2 kena makan ngan predetor.. tu based on net la.. thx for sharing.. sy pon nak dptkan gak anak hamster yg comel itu! TT_TT

    p/s: hamster sy ni, sy bela dari dia kecik... skrg da gemok.. tp tak pregnant2 lagi=.= [sbb jantannya da mati disebbkan hemorrhage yg melampau]

  6. mizzura

    aysia: tak susah nak jaga..biarkan je dlm sangkar..(in fact saya tak jaga pun, adik saya yg punya)

    taqie: best kalo bela hamster ada kucing..lagi2 tengok kucing tu geram nk cuit hamster..hamster mmg cepat mati takpun hilang..

    jaq: hmm..panjang nak jawab ni..jenis apa tak pasti..nnt sy wat lg satu entri maybe pasal hamster bedding yer..tunggew...

  7. rossoneri

    e eeeee gelinyeeee...hahaha tapi COMEL!

  8. ayisy

    salam. keciknya anak hamster.. terpijak komfem jadi lempeng. hehehe. tp dah besar jd cute plak. huhu..

  9. adiwarnatasya

    Hii...
    Salam Perkenalan...
    Saya pon bela hamster gak...
    "Hamster kita;hamster winter":)

  10. mizzura

    rossoneri: mmg geli..kitorang si penngeli tangkap pakai stokin..haha..

    ayisy: a'ah..kecik rase nak uli masuk dlm tepung goreng.oppsss..kejam plak..nasib beso comel & nakal..

    adiwanatasya: ala..hamster kitorang tukar2..mati/hilang tukar beli yg lain menarik di hati..

Leave a Reply