Kecak Dance at Bali

Posted by mizzura on Thursday, February 4, 2010. Filed under: ,

Sangat tak sabar untuk explore Bali di hari kedua. 
Selepas breakfast, wajib bergambar di Hard Rock Hotel dulu.
 


Mari kita ber"Rock & Roll"...Yihaa....!



Acara pagi itu ialah dari Kuta-> Batik House-> Silver House->Wood Craft House-> Kintamani-> Paddy Field-> Pasar Ubud-> Kecak Dance-> Kuta



Kena pakai pelekat hijau tu barula dapat diskon! 
Memang di sini murah, sebab saya dah pergi Ubud dan Tanah Lot. 
Bag logo batik tu saya dapat lagi murah disini.




Di sini juga ada contoh-contoh rumah Bali dan senibina mereka.
Lihatla ukiran seni mereka.sangat detail.



Owh tempat ini pula sangat mulia bagi mereka sehingga perempuan period tak boleh JEJAK situ. 
Di Bali, banyak terdapat kain-kain petak atau kuning diikat pada patung-patung & pokok-pokok. 
Pak Kumang co-driver Pak Jamal cakap yang kuning di ikat sebab ada penunggu.
*Jeng..jeng..jeng..*




Silver House. 
Boleh dapat Silver murah-murah dari gelang sehinggala ke ukiran patung. 
Siap ada demo lagi cara penghasilan.



Otw ke Kintamani, singgah sekejap tengok ukiran kayu. 
Tokei kedai cakap lagi seni hasilnya, lagi mahal harganya...



Mak ai..macam ni pun diorang boleh ukir.Sold plak tu..sapa la yang beli...




Lunch di Kintamani - Restoren Suling Bali. Buffet ala-ala chinese food cuma airnye je kopi & teh.
Nak jus kene topap duit.



Habis makan lepak di garden belakang restoran.
Sejuk!




Inilah Gunung Batur, Kintamani
Katanya gunung ini aktif lagi tapi last dia meletup tahun 60..
Malah masih nampak lagi lava2 yang berwarna hitam tu..
 


Di sebelahnaya pula ada Tasik Danur.
 



Selesai makan kami terus ke Pasar Ubud. 
Otw turun bukit, singgah di Paddy field.
Nak tengok tanaman Padi Bukit.
*Owh rupanya Cikgu Geografi bercakap benar tentang Padi Huma/Bukit*




Shopping-shopping di Pasar Ubud. 
Beli lukisan, tshirt batik for family, keycahin for frens, dress for me and lots of things.
Mintak murah kaw2 sampai bergaduh cakap mandarin dengan tauke tu.. 
*tak sangka plak dia tahu - saya tau sket2 je.*




Yang ni paling best. tengok Kecak Dance.Persembahan pukul 630 - 730 pm. 
Persembahan ni siap ada upacara ritual lagi.



Kisah Ramayana.
Tak ada guna alat muzik, cuma bermodalkan perkataan cak..cak..cak..omph..omph..

 

Inilah si Hanuman - tiba-tiba teringat Sang Wukong cerita Journey to the West.

 


Di susuli Trance Dance. Orang ni menari atas api membara. 
Satu part tu dia kena rasuk sampai kawan-kawan dia tarik ke tepi.




Sampai Hard Rock, tukar seliper than terus ke Pizza Hut saja. 
Jalan Kaki.Tapi singgah centrestage lagi...
dan Hard rock cafe - shopping2!

*sila abaikan nama beverage itu*



Hari ke3?? - Splash! Splash!




3 Responses to Kecak Dance at Bali

  1. Teacher Yatee

    g bali ikut pakej ke? g sndiri ke? berminat nk gi ni...ada pape info leh share x? tqvm...

  2. mizzura
    This comment has been removed by the author.
  3. mizzura

    pergi dgn pakej air asia + hotel ..murah sket..tgk la kat airasia go..lgpun group kitorang beli pakej 8bln b4 g..murah sket..ahah..sekarang tgh matta fair...boleh la pergi..

Leave a Reply