Isnin Biru-Biru

Posted by mizzura on Sunday, February 21, 2010. Filed under:

Isnin Biru-biru?? Monday Blues??
Ye. Hari ni tamatlah sudah cuti seminggu oleh company saya sempena CNY.
Best, tapi tak pergi mana-mana, rugi orr. Takpelah Januari hari tu pun baru jalan-jalan - masih dalam pokai mode.hehe.

Esok, dah kena kerja tapi takut pulak kalau terkena sampuk dengan penyakit Isnin Biru-biru tu (kata ganda kerana plural untuk blues). Jadi seperti biasa, amalkan kaedah mencegah Isnin biru-biru dengan --->

 
.:: Ape ni, belakang ada perkataan fail - tidakk!! ::.


Sunday No-no.Sundae yes-yes
Kalau boleh hari ahad jgn kemana-mana, dok umah tengok Melodi & Nona, dvd Adnan Sempit ke. Boleh ke? Nanti ada kenduri kawin kawan, takpun rumah Cik yah punya kenduri, kawan ajak gossip kat maple/kopitiam, berjanji-temu ehem2 ke. Ala, pergi jelah kan.Tapi as long anda happy go on je.Asalkan tidak mengundang penyakit Isnin Biru-biru elakkan lah heavy activites on Sunday.

Gosok Baju Seminggu 
Inilah hobi menjengkelkan saya. Selalu berangan kalau ada maid tolong gosokkan *family kitorang pelik - anak kecik2 dulu ada maid dah besor tarak T_T*. Ala takpe sambil tengok Melodi tu sambil gosok baju la kan. Nanti seminggu rileks je. Manala tau tiba-tiba seminggu ni kena hover time pulak kan. - settle!

Syurga Bedroom
Ha, pastikan esok nak kerja, bilik tidur sudah tiptop bagai syurga*dengan konsep anda sendiri* Terutama sekali katil. Ikutla nak tabur kelopak bunga ke *overlah plak*, bakar aromateraphy ke, nak deco bersama Eric ke, ikutlah apa-apa.Janji tang katil tu bagaikan syurga *wp hanya comforter & bantal je*. Mesti wujudkan feeling2 macam puteri raja. Bila bangun esok ceria je. Amaran - Tidur awal!
p/s: Isteri-isteri sila cabutkan wayar tv kalau perlawanan bola fav suami anda malam tu.cakapla tv je blackout..haha

Kok kokok kok Raungan pagi ayam sebelum sembelih
Bangunlah pagi! kalau pasang morning alarm ayam pun tak bangun apa kata buat macam kawan saya, pasang alarm lagu selimut putih. (Bila izrail... datang memanggil...) *eh tak bangun jugak? siram air je!*
Ironinya, kalau bangun lambat mesti kita kelam kabut - Ha nak kena sampuk biru-biru?


Berhenti pertama Breakfirst
Mesti bersarapan dengan penuh khasiat.Pull stop. Jangan malas!

Ku Bahagia da..da..da
Otw pergi kerja, dengarla lagu yang naikkan semangat. My fav - Ku bahagia(Melly Goeslow). Dengar Panggilan Hangit kat Hot FM pun boleh buat kita gelak sorang-sorang dalam kereta*sampai kereta sebelah kata aku gila*. Automatically meransang hormon gembira anda. Another tips, tune lah ke channel 100.90(Selangor FM) pukul 730am. Sbb ada 5 minit sesi motivasi dari Motivator-motivator Malaysia (Especially dr Dr H.M. Tuah Iskandar) Terus bersemangat. Tak tipu...

Hi semua..
Nak lagi gembira, senyum or ucap "hi", "morning" kat everybody. Jiran ka, orang sebelah dlm tren ka*yang tido jgn kacau*, toll operator ka, awek ka, office mate ka, boss ka *wajib ampu* . Offcourse, automatically mood ceria akan wujud dari dalam, sebab kita dah grab energy gembira dari orang yang kita greet tu.

 .:: Bergossip pun best jugak - Over la tu ::.


Organize Desk
Kalau dah tau Isnin tu penuh kebiruan, silalah kemas meja anda pada minggu terakhir anda cuti..takdelah masuk-masuk je..kertas bersepah, pen bersilang dengan pensil, mug tak basuh *eww*. Dah la tadi greet semua orang, tiba-tiba ambiance tempat kerja begitu..down terus..Mungkin Eric kena buat surprise kat office la, asyik surpirse kat rumah je kan. Office deco bersama Eric- Surprise! *kan best*

 
.:: Dapat deco camni pun dah best ::.


Positive
Apa positive dadah? Eh bukan, whatever it is, kena think positive.Isnin tu mmg seminggu sekali akan datang. Biru-biru tu yang kita kena atasi.Mungkin boleh tukar Monday Blues tu Monday Raibow. Isnin Pelangi *banyak sikit color takdelah biru je yang conquer*. Jadi, yang pasti kena BE HAPPY! You are too blessed to be stressed!


"Renung-renungkan & Selamat beramal" *tiru Prof Izi Hj Ali*

H.A.P.P.Y.M.O.N.D.A.Y.R.A.I.N.B.O.W.E.V.E.R.Y.B.O.D.Y.!

 _

5 Responses to Isnin Biru-Biru

  1. Syafiq Kadiran

    wah...
    tips yang sangat bagos...

  2. saudara buck

    salam ziarah..

    nice blog..

  3. eDa

    waaaah...hmm....selalunya tips yang dengar radio tulah yang pujuk aku g keje tiap2 pagi isnin! hehe..bagusnye kalau semua worker se positive mama zura.. ;p

  4. Aida Ali

    Salam ziarah. Info yang best dan realistik

  5. mizzura

    hehe..sebenarnye nak baagi semangat diri sendiri supaya tak haru biru bekerja hari isnin.. :-D

Leave a Reply